Semla á la Leila

Semlor är ju fantastiskt på alla sätt och vis. Och det bästa är att man kan fylla dem med precis vad man vill, faktiskt. Denna gången blev det helt vanliga, med en touch av laktosfritt. Eller de är faktiskt helt laktosfria. Hur som haver. De blev succé. Detta årets semlekvot är fylld.
  
Semla á la Leila -> Länk
18st
Ca: 2,5h varav 7 min i ugn 200grader. 

1 msk kardemumma

3dl laktosfri mjölk

50 färsk jäst

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

150 g laktosfritt mjukt smör

1 ekologiskt ägg

11-12 dl vetemjöl special

 

Fyllning

400 g mandelmassa

1 skvätt laktosfri mjölk

8dl laktosfri vispgrädde

Ägg till pensling

Florsocker

 

Blanda kardemumma och mjöllk i en kastrull och värm upp till 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. 

Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.

Knåda och forma till bullar, ca: 18 st.

Lägg bakplåtspapper på en plåt och lägg bullarna där på. Täck med en handduk och låt jäsa i ca: 45-60 minuter. Sätt även ugnen på 200 grader.

Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 6-7minuter. Ta ut och låt svalna något på ett galler.

Ta sedan ut lite av innehållet och blanda med mandelmassa och en skvätt mjölk. Fyll semlorna med detta. Spritsa sist på grädde, lägg på locket och strö över florsocker!

 

VOILA!

Tips: halvera satsen om du inte vill ha 18 semlor.


Nyttig kladdkaka


Det här är inte likt mig alls. Och nej, det är inget nyårslöfte om att bli nyttigare. Bara ren nyfikenhet faktiskt. Och vet ni va. Det blev så lyckat att jag inte ens hann ta kort innan det var slut...Länk till receptet (källan till det) finns nedan.
 
Nyttig kladdkaka (recept)
175 grader i ca: 8min
 
2 dl (80g) mandelmjöl
3 msk (15 g) riven kokos
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk kokosolja
1 msk honung
3 hela ägg
8-9 dadlar (ca 105g) ( utan kärnor)

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Smörj en form med löstagbara kanter (18 cm diameter) med kokosolja och täck den med riven kokos.
3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Mixa ihop dadlar och honung till en slät smet i en matberedare.Tillsätt ägg och mixa igen. Jag använde en mixer, men då var jag tvungen att ha i äggen på en gång. Gick bra ändå!
4. Smält kokosoljan, häll i de torra ingredienserna i äggsmeten och till sist kokosoljan. Blanda väl och häll sedan i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Kakan ska vara kladdig när du tar ut den fån ugnen. Låt svalna ca 10 minuter och ställ sedan in kakan i kylen i minst en timme. Ta ut och servera med vispad grädde, kokosgrädde, kvarg eller glass samt färska bär.

Pepparkakskladdkaka

 
 
Första advent är himla fint. 
 
Pepparkakskladdkaka   
175 grader i 25min
1dl smält smör
2 ägg
3 dl socker
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1,5dl vetemjöl
Pepparkakskryddor

Rör ihop allting, det är inte så himla noga i vilken ordning. Men för traditionens skull kan man ju börja med ägg och socker. Häll i smeten i en rund bröad form/kokosad form. Dela i små fina delar.

Jordnöts-banan-citron muffins

Nå?. 
Jo, i min nya hemstad, i min nya lägenhet med mitt nya kylskåp så har jag utvecklat någon form av jordnötssmörs begär. Hurvida detta är bra eller ej går att diskutera. Just dessa muffins kom till för att jag skulle hitta en anledning att få köpa ytterligare en burk jordnötssmör. Och ja, jag fintade minsann av mig själv. 
Iallafall, tänker inte påstå att detta är mitt livs bästa bakverk, men! Det finns ett positivt men. Finns det något godare än smörgås med banan och jordnötssmör? Ja, det gör det visserligen. Men om vi svarar nej på detta kan jag berätta att detta är så nära paradiset man kan komma i muffinsväg. De smakar nämligen som söta bröd med jordnötssmör och banan.
 

Jordnöts-banan-citron muffins
175 grader i ca: 15-20 min
ca: 12st
 
2,5 dl socker
2 ägg
100 gr smör
1 tsk vanillinsocker
1,5 tsk bakpulver
1,75 dl mjöl
saft av 1/2 citron
1 STOR banan
Några matskedar jordnötssmör ( efter behag )
 
How to do:
Börja med att vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och låt svalna. Vänd i vanillinsocker, bakpulver, mjöl och citronsaft i äggsmeten. Mosa bananer tillsammans med jordnötssmör i en separat skål. Vänd sedan i äggsmeten. 
Fyll 3/4 av muffinsformarna, använd med fördel en muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen 175 grader i 15-20min. Klicka på en klick jordnötsmör så fort de kommit ut ur ugnen. Strö valfritt material över. Jag valde kokos. Använd med fördel ätbart material. 
 
Må väl.

Paketkalender

 
Inspirerad av ett inlägg i en fantastisk grupp på facebook blev det nu till att julpyssla. Jag är alldeles medveten om att det är oktober. Men om jag lägger i saker i paketen nu finns det en chans att jag glömt bort vad det är tills december är här. 
 

Allt som behövs är:
 
Toalettrullar
Fantasi
 
Good luck.
 

Äppelmos

Blir informerad om att det minsann finns såkallade allmänna äppelträd. Jag råkar i samma veva ha på mig klättervänliga kläder. Resultat: Massa äpplen. Vidare resultat: Äppelmos.
 
Äppelmos

ca: 1,5 kg äpple
Ca: 1 dl vatten
ca: 4 msk socker
 
Att det är cirka av allt beror på att allt kan anpassas efter eget tycke och smak.
Skala och kärna ur äpplerna, dela i småbitar. Lägg dem direkt i kallt vatten för att de inte ska bli bruna.
Koka sedan ihop alla ingredienser tills det blivit ett härligt äppelmos. Jag använde även stavmixer för att få den slät.
 
LYCKA TILL!

Hemmagjord musli

 
 
Att bo själv innebär total valmöjlighet gällande maten. Detta innebär att jag utvecklat någon form av kärlek till musli ( utan russin såklart ). Musli fungerar alltid, typ. Detta diskuterade jag med två av mina nya klasskamrater då det visade sig att de delvis delar denna kärlek. Dock äter de hemmgjord musli. Seriöst, varför hade jag inte testat det innan? Då kan man ju utsluta russinen som annars förstör alla perfekta bladningar. Sagt och gjort. Nu är hemmagjord musli standard. 
 
Olika varianter: 
 
 
Musli 1
 
Kokosolja
Kokos
Mix av naturella nötter (naturgodis)
Havregryn
Honung
 
Musli 2
 
Kokosolja
Kokos
Hasselnötter
Solrosfrön
Linfrön
Sesamfrön
Rågflingor
Honung
 
 
Gör såhär:

Blanda allt i valfri mängd på en plåt. 
In i ugnen på 200 grader tills muslin fått en gyllenbrun färg.
Låt svalna, antingen på eftervärme, eller ja. I luften. 
DONE!
 
 
 
 

Kanelbullar över öppen eld

En höstkväll sådär i Oktober, närmare bestämt på kanelbullens dag var det dags för grillning. Jag var då tvungen att ta reda på om man kan grilla sig till ett par kanelbullar. Och vet ni va? Det går alldeles utmärkt. Som pinnbröd fast kanelbullar. Succé.
 
Kanelbullar över öppen eld
 
25 gram jäst
75 gram smör eller margarin
2,5 dl mjölk
1 krm salt
1 dl socker
1 tsk kardemumma eller vaniljsocker
8,5 dl vetemjöl
 
Fyllning: 
Socker
Kanel
Smör
 
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll sedan i mjölken och låt bli fingervarm ( ! ). Häll sedan lite av vätskan över jästen så att den löser upp sig. Häll sedan i resten av degspadet.
Tillsätt socker, salt och kardemumma/vaniljsocker och rör om. Tillsätt till sist mjölet och arbeta till en mjuk och smidig deg. Lägg över kökshandduk och låt jäsa i 30-45min.
 
Kavla sedan ut degen till en rektangel på mjölat bakbord. Sprid ut smöret och sikta sedan på massa med socker och kanel. Vik dubbel. Skär nu degen i remsor som du virar in i plastfolie för att ta med ut till elden.
Tänd en brasa ( det får ni lösa själva ).
Vira degen runt en pinne och håll en bit från elden. HA TÅLAMOD. 
 
 

Nutellabullar

Varför i hela universum har jag aldrig tidigare tänkt på at göra nutellabullar???
 

Nutellabullar
8-10 min 225 grader
 
25 gram jäst
75 gram smör eller margarin
2,5 dl mjölk
1 krm salt
0,5 dl socker
1 tsk kardemumma eller vaniljsocker
ca: 7 dl vetemjöl
Nutella ( 1 burk )
 

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll sedan i mjölken och låt bli fingervarm ( ! ). Häll sedan lite av vätskan över jästen så att den löser upp sig. Häll sedan i resten av degspadet.
Tillsätt socker, salt och kardemumma/vaniljsocker och rör om. Tillsätt till sist mjölet och arbeta till en mjuk och smidig deg. Lägg över kökshandduk och låt jäsa i 30min.
 
Kavla ut degen till en rektangel på ett mjölat bord. Bred på så mycket nutella du bara orkar. Rulla ihop och dela i lika stora delar. Lägg i bullformar och täck över med bakduk, låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 225 gradet.
 
Pensla ägg på bullarna och strö över pärlsocker. Grädda dem sedan i mitten av ugnen 225 grader i ca: 8-10min.
 
 
GOOD LUCK.

Chokladpaj med pecanötter eller vit choklad

"Du får välja vad du vill i denna chokladbok, jag fixar det". Så det blev en chokladpaj med vit choklad ( pecannötter på bilden ) från boken choklad. Hade det inte varit för att vår ugn är från stenåldern och vi sluppit det brända lagret ovanpå hade den varit gudomlig. Jag valde att använda bilden ur boken då min disikrerade paj smakade bättre än den såg ut ;). Men med en nyare ugn hade det nog gått att få den såhär fin. Kanske..
 
Chokladpaj med vit choklad ( alt. pecannötter )
Smördegsbotten:
4 dl vetemjöl
3 msk florsocker
1 msk kakao
150 gram smör
2 äggulor
1-3 msk vatten
 
Chokladsmeten:
ca: 2 dl strösocker ( jag rekommenderar max 1,5 )
3 msk kakao ( jag rekommenderar 4-5 )
2 ägg ( jag rekommenderar 2 )
1 tsk vaniljsocker
2 dl grädde
50 gram smör ( smält )

Övrigt:
Vit choklad
 
GÖR SÅHÄR:
 Smördegsbottnen:
Rör ihop mjöl, florsocker och kakao i en skål / bunke.
Använd fingrarna och blanda i smöret.
Forsätt använda händerna och blanda i ägg och vatten ( tills det blir en mjuk deg ).
Rulla in den i plastfolie och låt vila i kylen 15 min.
Kavla sedan ut pajen och lägg i den i en form ca: 25 cm.
Låt vila i kylen ytterligare 15 min.
Lägg i aliminiumfolie så att kanterna blir stabiliserade.
Grädda sedan pajskalen i ca: 10 min i 175 grader.
Ta nu ut aliminiumfoliet och grädda ytterligare ca: 5-10min,

Chokladsmet:
Vispa ihop socker, kakao, ägg vaniljsocker, grädde och smält smör.
Fortsättningen:
Lägg i önskat antal bitar vitchoklad eller pecannötter i pajskalet. Häll över chokladsmeten.
Grädda i 175 grader  i ca: 40 min. Håll koll. Pajen ska vara fast, fast tänk på att den stelnar när den kommit ut ur ugnen!
 
Låt svalna!
SERVERA MED GLASS!!!
 
( Recept: Choklad av Johan Åkerberg, fantastisk bok!)

Apelsinkladdkaka

Tycker man om romerskabågar skulle jag rekommendera denna kaka. Som vanligt utgår jag från samma kladdkakerecept med la i denna till apelsin, gott.
 
Apelsinkladdkaka 
175 grader i ca:10-12min
1dl smält smör
2 ägg
3 dl socker
4-6 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1,5-2dl vetemjöl
Saft från ca: 1 apelsin
Skal från ca: 2 apelsiner

Rör ihop allting, det är inte så himla noga i vilken ordning. Men för traditionens skull kan man ju börja med ägg och socker. Sedan river du apelsinskalet, var noga med att inte få med något vitt, då blir det beskt. Pressa även i önskad mängd apelsinsaft. Häll i smeten i en rund bröad form.
Grädda i mitten av ugnen 175 grader i 10-12min. HÅLL FÖR TUSAN KOLL!!
Alternativ: Ha i blockchoklad eller kanske mörkchoklad?

Pepparkaksmuffins

Julen är mitt rätta element. Man får pyssla, baka, mysa, tända ljus och det är alldeles mysmörkt på kvällarna. Fasten det inte är december bakade jag pepparkaksmuffins. De blev.. (l)ju(v)liga!
 
Pepparkaksmuffins
Ca: 12st 175 grader i ( sammanlagt ) 10min.
 
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
100 gram smör
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
en nypa salt
200 gram mjölk choklad
Pepparkaksdeg


Gör såhär:
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull tillsammans med chokladen.
Vispa ihop ägg, socker och kakao i en egen skål. Lägg i smöret och rör om. Rör sedan i vaniljsockret, saltet och mjölet.
Lägg ut formar i en muffinsplåt och fyll ungefär hälften med smet. Peta sedan i små pepparkakskulor i önskad mängd. Täck sedan pepparkakskulorna med smet. Muffinsen kommer inte att växa så mycket i ugnen så man kan fylla ganska långt upp till kanten.
Grädda sedan dem i ca: 7 min i 175 grader. ( längre om man inte vill ha dem så kladdiga, se bild )
Undertider förbereder du pepparkaksdegen som ska vara på. Kavla ut.
Efter sju minuter tar du ut muffinsen och lägger direkt på önskad mängd pepparkaks"lock".
Sedan gräddar några minuter, till pepparkakorna når önskat mjukhet.
VOILA!

Halloween tårta

Idag var första gångenjag gav mig på sugarpaste vilket är enklare att arbeta med än marsipan. Det var faktiskt riktigt rolig, men jag har en del att jobba på! Här är iallafall årets halloween tårta!
 
Halloween tårta
175 grader i ca: 20-25 min

2 ägg
2,5 dl socker
2 dl mjöl
100 gram smör
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
en nypa salt
200 gram mjölk choklad



Gör såhär:
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull alt. i microvågsugnen.
Vispa ihop ägg, socker och kakao. Lägg i smöret och rör om. Rör sedan i vaniljsockret, saltet och mjölet. Smält chokladen i ett vattenbad, rör sedan ner det i smeten.
Häll smeten i smörad och bröad form ( ströbröd eller kokos) och grädda i ugnen i ca: 20-25 min. HÅLL KOLL!
 
Sugarpaste:
 Sugarpaste
Kavel
Kniv
Fantasi
Tålamod
 
Ta fram all fantasi du är och experimentera dig fram!
Jag ska i ens försöka ge några tips om hur man använder sugarpaste ( sockerpasta ) för jag har ingen aning om vad som är rätt och fel. Såhär gjorde jag iallafall:
Först la ja ut florsocker på ett bakbord för att inte sugarpaste(n) skulle fastna. Sedan kavla jag helt enkelt. När kakan sedan svalnat la jag på den på kakan. Sedan var det bara att börja forma små figurer! :)

Pannkakor

Jag är direkt dålig på att steka pannkakor, tills jag googlade fram detta fantastiska "gjortförosssomärsämstpåattstekapannkakorrecept!". Rekommenderas om man har svårt för att göra hela pannkakor.
 
Pannkakor (länk )

2.5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
6 dl Mjölk
3 st ägg
ca 50 g smör ( till stekning )

Gör såhär!

Rör ihop mjöl och salt. Vispa i hälften av mjölken så det blir en jämn smet. Sedan vispar du i resten av mjölken och tillsätter äggen.
Smält lite matfett i en panna och låt pannan bli riktigt varm innan du lägger i smeten. Sedan sänker du till medelvärme.
Grädda pannkakorna i önskar tjocklek. Jag tycker tunnast är godast.

GOOD LUCK!

 


Brownies ( med chili)

Fem månader har gått sedan jag bakade sist. Vad hände? Jag vet faktiskt inte. Men nu är det dags igen. Att det är. Fick med mig en blockchoklad hem från affären och så vips blev det Brownies. Mums.
 
Brownies ( med chili )
(Från boken choklad)
175 grader ca: 15-20min
 
200 gram smör
200 gram mörk choklad i bitar
3 dl strösocker
3 ägg
1tsk vaniljsocker
drygt 2 dl vetemjöl, special
1 krm salt
1 tsk ( chili )
 
Do like this:
Smörj och mjöla en fyrkantigform ca: 25*25 cm , klä bottnen med bakplåtspapper.
Smält smör och choklad ihop i en kastrull, rör!
Ta bort kastrullen från plattan och rör i socker. Låt svalna.
Rör sedan i ägg, ett i taget. Följt utav mjöl, salt och ev. chili.
Bred ut smeten i formen. Grädda 175 grader i ca: 15-20 min. Kakan ska vara fast i kanterna och mjuk i mitten.
Ta ut och låt svalna. Skär sedan upp!
 
Jag tog istället muffinsformar i en muffinsplåt, tänk på att de då bara behöver vara inne i ugnen drygt 10min.
 
Bon apetit!
 

Sandra

Min profilbild

RSS 2.0