Julpraliner


Dags för det årligt baket med Emma. Förra julen gjorde vi fyra olika praliner. Vi i nötskal  glömde skriva upp recepten så i år fick det bli improvisation igen.. Men faktum är att träning ger färdighet och de blev riktigt goda detta året. Tänk då nästa år...
Efter en stund på netto valde vi ingredienser som räckte till 4 olika praliner. Here they come ! ( simpla, tänk att vi klarade av att göra dem! )


1. Mörk nutella choklad
Helt klart den chokladpralin med bäst konsistens. Smälter i munnen, en härlig blandning av mörkchoklad och sockrig nutella. Simpla att göra.

ca: 20 st
( Allt är ungefärligt, gå på känsla )

200 gram mörk blockchoklad
50 smör
1-2 msk grädde
1/2 burk nutella
granering: ex. Florsocker, kakao el. krossade nötter

Gör så här:
Börja med att smälta smöret. Dela sedan blockchokladen och lägg i smöret. Rör hela tiden och ha plattan på svag värme om ni inte vill köpa en ny kastrull!
Häll i grädden och nutellan och blanda. Kyl något. T.ex. genom att ställa ut smeten i snön. Sedan är det bara till att rulla och ta valri granering.

2. Bananchoklad
Detta var den choklad vi tyckte minst om. Det berodde på den mörka chokladsmaken. Är man förtjust i mörkchoklad kan det nog bli en riktig hit!

ca: 20 st
( alla mått en ungefärliga, gå på känsla )

1 banan
150 gram mörk blockchoklad
25 gram smör
1 msk grädde
Knäckformar

Gör så här:
Börja med att smälta smöret. Lägg sedan i chokladen i brytna bitar. Svag värme och ständig omrörning. Lägg sedan i grädden och mosad banan. Fördela i knäckformar och kyl!


3. Daimpraliner
Detta var denna som vi hade högst förväntningar på. Förra året var det en klar favorit och årets blev ingen besvikelse. Otroligt söta och antaglige oerhört populära bland barn!

ca: 50-60 st

600 gram marabou mjölkchoklad
100gram smör
2-3 msk grädde
200 gram daim
200 gram vit choklad
Knäckformar

Gör så här:
Börja med att krossa daimen och dela chokladen i småbitar. Placera sedan ut knäckformar.
Smältsmöret och lägg sedan i choklad. Rör hela tiden och ha plattan på svag värme. Häll sedan i grädden. Allra sist lägger man i den krossade daimen och rör om lite granna. Fördela i knäckformarna. Kyl så de blir hårda. Smält vit choklad i ett vattenbad och doppa sedan chokladen i den smälta chokladen.



4. Nutellapraliner
Dessa är oerhört klassiska. De smakar verkligen nutella och kräver ingen större ansträning och blir garanterat goda.

Ca: 20 st
( alla mått är ungefärliga )

1/5 burk nutella
25 gram smör
1 msk grädde
Knäckformar

Gör så här:
Smält smöret och lägg i nutellan. Svag värme och ständig omrörning. Lägg i grädden och låt bli varmt. Fördela sedan i formarna och kyl.



LYCKA TILL OCH GOD JUL! ( glöm inte att läsa gerts juldikt )




Mjuk Pepparkaka


Mjuk pepparkaka. Sjukt underskattat. Det är inte lika (ursäkta mig) tråkigt som sockerkaka. Och det är inte lika energikrävande som pepparkakor. Varför halva kakan är suddig är ett mysterium. Inget censurerat! ;D

Mjuk Pepparkaka
175 grader i 45min

100 g smör

2 st ägg

2 dl strösocker

1,5 dl filmjölk

1,5 tsk malen ingefära

1,5 tsk malda nejlikor

2 tsk malen kanel

1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver

3 dl vetemjöl

How to do :
Börja med att smälta smöret och låt det sedan svalna något.
Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Tillsätt sedan ingefära, nejlikor, kanel och bikarbonat. Blanda smeten slät.
Häll sedan i mjölet och smöret och blanda återigen smeten slät.
Smöra och bröa en form som rymmer ca: 1,5 L. Häll i smeten.
Grädda i nedra delen av ugnen 175 grader i 45 grader.

LYCKA TILL! :D


Kacka Bohmans Pepparkakor



Dags för årets pepparkaksbak. Det är en av de saker jag verkligen tycker om med julen. Av någon konstig anledning känns det som om att det går fortare och fortare varje år. Mamma påstår att det är för att det går fortare för mig nu.. Hmm. Detta recept är enkelt, och pepparkakorna bli enastående.


Kacka Bohmans pepparkakor
175-200 grader i ca: 5 min

3 dl socker
3 dl sirap
2-3 tsk ingefära
4-6 tsk kanel
1-1,5 tsk nejlikor
3 hg margarin
4 tsk bikarbonat
2 ägg
ca: 1 kg vetemjöl

How to do:
Koka upp socker, sirap, ingefära, kanel och nejlikor.
Låt det svalna lite, tillsätt sedan margarin, bikarbonat, ägg och det mesta av mjölet. Det går att baka ut samma dag, men det är att rekomendera att göra degen dagen innan man har tänkt baka.

Knåda degen med ytterligare mjöl tills dens känns något fastare. Sedan är det bara kalva ut degen, trycka i sina formar och skjutsa in dem i ugnen på mjölad plåt alt. bakplåtspapper.
Glöm inte julmusiken, då blir de extra goda!






RSS 2.0