Jordnöts-banan-citron muffins

Nå?. 
Jo, i min nya hemstad, i min nya lägenhet med mitt nya kylskåp så har jag utvecklat någon form av jordnötssmörs begär. Hurvida detta är bra eller ej går att diskutera. Just dessa muffins kom till för att jag skulle hitta en anledning att få köpa ytterligare en burk jordnötssmör. Och ja, jag fintade minsann av mig själv. 
Iallafall, tänker inte påstå att detta är mitt livs bästa bakverk, men! Det finns ett positivt men. Finns det något godare än smörgås med banan och jordnötssmör? Ja, det gör det visserligen. Men om vi svarar nej på detta kan jag berätta att detta är så nära paradiset man kan komma i muffinsväg. De smakar nämligen som söta bröd med jordnötssmör och banan.
 

Jordnöts-banan-citron muffins
175 grader i ca: 15-20 min
ca: 12st
 
2,5 dl socker
2 ägg
100 gr smör
1 tsk vanillinsocker
1,5 tsk bakpulver
1,75 dl mjöl
saft av 1/2 citron
1 STOR banan
Några matskedar jordnötssmör ( efter behag )
 
How to do:
Börja med att vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och låt svalna. Vänd i vanillinsocker, bakpulver, mjöl och citronsaft i äggsmeten. Mosa bananer tillsammans med jordnötssmör i en separat skål. Vänd sedan i äggsmeten. 
Fyll 3/4 av muffinsformarna, använd med fördel en muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen 175 grader i 15-20min. Klicka på en klick jordnötsmör så fort de kommit ut ur ugnen. Strö valfritt material över. Jag valde kokos. Använd med fördel ätbart material. 
 
Må väl.

Paketkalender

 
Inspirerad av ett inlägg i en fantastisk grupp på facebook blev det nu till att julpyssla. Jag är alldeles medveten om att det är oktober. Men om jag lägger i saker i paketen nu finns det en chans att jag glömt bort vad det är tills december är här. 
 

Allt som behövs är:
 
Toalettrullar
Fantasi
 
Good luck.
 

Äppelmos

Blir informerad om att det minsann finns såkallade allmänna äppelträd. Jag råkar i samma veva ha på mig klättervänliga kläder. Resultat: Massa äpplen. Vidare resultat: Äppelmos.
 
Äppelmos

ca: 1,5 kg äpple
Ca: 1 dl vatten
ca: 4 msk socker
 
Att det är cirka av allt beror på att allt kan anpassas efter eget tycke och smak.
Skala och kärna ur äpplerna, dela i småbitar. Lägg dem direkt i kallt vatten för att de inte ska bli bruna.
Koka sedan ihop alla ingredienser tills det blivit ett härligt äppelmos. Jag använde även stavmixer för att få den slät.
 
LYCKA TILL!

Hemmagjord musli

 
 
Att bo själv innebär total valmöjlighet gällande maten. Detta innebär att jag utvecklat någon form av kärlek till musli ( utan russin såklart ). Musli fungerar alltid, typ. Detta diskuterade jag med två av mina nya klasskamrater då det visade sig att de delvis delar denna kärlek. Dock äter de hemmgjord musli. Seriöst, varför hade jag inte testat det innan? Då kan man ju utsluta russinen som annars förstör alla perfekta bladningar. Sagt och gjort. Nu är hemmagjord musli standard. 
 
Olika varianter: 
 
 
Musli 1
 
Kokosolja
Kokos
Mix av naturella nötter (naturgodis)
Havregryn
Honung
 
Musli 2
 
Kokosolja
Kokos
Hasselnötter
Solrosfrön
Linfrön
Sesamfrön
Rågflingor
Honung
 
 
Gör såhär:

Blanda allt i valfri mängd på en plåt. 
In i ugnen på 200 grader tills muslin fått en gyllenbrun färg.
Låt svalna, antingen på eftervärme, eller ja. I luften. 
DONE!
 
 
 
 

Kanelbullar över öppen eld

En höstkväll sådär i Oktober, närmare bestämt på kanelbullens dag var det dags för grillning. Jag var då tvungen att ta reda på om man kan grilla sig till ett par kanelbullar. Och vet ni va? Det går alldeles utmärkt. Som pinnbröd fast kanelbullar. Succé.
 
Kanelbullar över öppen eld
 
25 gram jäst
75 gram smör eller margarin
2,5 dl mjölk
1 krm salt
1 dl socker
1 tsk kardemumma eller vaniljsocker
8,5 dl vetemjöl
 
Fyllning: 
Socker
Kanel
Smör
 
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll sedan i mjölken och låt bli fingervarm ( ! ). Häll sedan lite av vätskan över jästen så att den löser upp sig. Häll sedan i resten av degspadet.
Tillsätt socker, salt och kardemumma/vaniljsocker och rör om. Tillsätt till sist mjölet och arbeta till en mjuk och smidig deg. Lägg över kökshandduk och låt jäsa i 30-45min.
 
Kavla sedan ut degen till en rektangel på mjölat bakbord. Sprid ut smöret och sikta sedan på massa med socker och kanel. Vik dubbel. Skär nu degen i remsor som du virar in i plastfolie för att ta med ut till elden.
Tänd en brasa ( det får ni lösa själva ).
Vira degen runt en pinne och håll en bit från elden. HA TÅLAMOD. 
 
 

RSS 2.0