Smidiga Havrekakor



Ibland får jag infall, och då menar jag inte bakinfall för det får jag jämt, utan nu menar jag infall att baka något annat än chokladkakor etc. En vanlig fredag fick jag alltså lust att baka kakor. Och självklart blir det då en klassiker. HAVREKAKOR. Fungerar alltid, jag har aldrig hört någon som inte tycker om det, och det är sjuk smidigt att göra. Det är dessutom svårt att misslyckas, vilket passar mig. Hoppas nu att det är fler som inser tjusningen med havrekakor ( låter som häst mat :S ).

Smidiga Havrekakor
 175 grader
20 min
ca: 25st

150 gram smör eller margarin (rumsvarmt)
2 dl socker
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl ( vanligt eller graham)
2 tsk bakpulver
100 gram choklad ( frivilligt )

1.Börja med att sätta ugnen på 175 grader och ta därefter fram en plåt med bakplåtspapper på.
2. Rör smör och socker pösigt, det underlättar om smöret är rumsvarmt när du börjar.
3.Blanda i havregryn, bakpulver och mjöl. ( jag blandade i en skål brevid och hällde därefter i socker blandningen, dessutom använde jag mig av grahamsmjöl istället för vanligt, det fungerade bra!)
(4. Hacka chokladen fint och häll i den)
5. Forma degen till små bollar, ca 25st, och sätt sedan dem på bakplåtspappret.
6. Grädda i 175 grader i 20 minuter.
7. De är mjuka när man ta ut dem, så låt dem stelna!
LYCKA TILL FÖR TUSAN! :D



Mosters grova bröd


"När mamma sa att hon gjort bröd blev jag överlycklig. Det visade sig dessutom vara ett saftigt mycket gott ett. Det är mycket ingredienser i men det är värt mödan. Dessutom är det ingen jäst, vilket betyder att det inte finns någon ingrediens att döda. Och köper man hem ingredienserna en gång så kan man göra flera bröd på det. Rekommenderas starkt, ett mycket lätt gjort, nyttigt (!) och sjukt gott bröd."


Mosters grova bröd
2 dl rågmjöl
4 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
4 msk vetekli
2 msk linfrön
4 msk solrosfrön
4 msk pumpakärnor
1/2 dl russin
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
3 msk sirap
6 dl filmjölk

Blanda ihop allt och lägg i en smord avlång form. Sedan in i ugnen i 165 grader i 1h.
När brödet sedan svalnat är det viktigt att skära upp det i skivor och frysa in det. Det blir snabbt surt och man vill ju att det ska hålla länge :) Lycka till!


RSS 2.0