Sandras chokladmuffins ( kladdiga, såklart! )


"FY HELVETE VA GOA DINA NYA MUFFINS VAR" var kommentaren jag så fint fick av min kära bror på facebook. ( facebook tar över världen )
Jag tror att jag för första gången verkligen lyckas med något jag gör helt på frihand. Jag är vanligtvis ganska bunden till recept, men efter alldeles för mycket bakande de två senaste åren kände jag mig redo för att skapa mitt eget recept.
Utan att på något sätt vara självgod så blev de riktigt lyckade. Kladdiga med en fudgeliknande glasyr.
Testa gärna! :)

Sandras chokladmuffins med glasyr
175 grader i ca: 15min

12 st

1 ägg
0,5 dl brunt farinsocker
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
100 gram smör
en nypa salt
3 msk kakao
3/4 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Glasyr:
75 gram kokosfett
1 dl rörflorsocker
0,5 dl florsocker
2 msk kakao
ev. hackad choklad och marshmallows

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ut formar i en muffinsplåt, äger du ingen sådan kan man ta dubbla formar på en vanlig plåt.
Vispa ihop ägg, farinsocker och socker. Tillsätt en nypa salt och smöret, rör ihop. Lägg sedan i kakaon, bakpulvret och vaniljsockret och mjölet. Rör om till en jämn smet.
Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen ca: 15min.

Smält kokosfettet i en kastrull och låt det sedan svalna.
Blanda ägg och allt florsocker ( båda sorterna ).
Häll i kokosfettet och kakaon och vispa med elvisp på hög fart tills smeten börjar bli något stelare ( och ljusare ).
Lägg på muffinsarna ( muffins i plural? ).
Strö eventuellt över hackad choklad och marshmallows.

VOILA! :D


Notis.
Jag tror att det går lika bra att använda vanligt florsocker rakt igenom i glasyren.


Jordgubbssaft



Någongång under helgen kommer jag återigen på att "AHH, jag har ju två liter jordgubbar i frysen".
Min plan var egentligen att göra jordgubbssylt, men, men jordgubbssaft. Alla älskar vi väl hemmagjord jordgubbssaft.
Jag letar alltså upp ett
recept jag tycker verkar relevant och vips så har jag en flaska jordgubbssaft hemma.

Jordgubbssaft
ca: 1-2 L

2 L jordgubbar
3-4 dl vatten
5,5 dl strösocker per avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft

1. Skölj och rensa jordgubbarna
2. Koka sedan upp vattnet, lägg sedan i jordgubbarna och låt småkoka under lock i ca: 10min
3. Häll upp fruktmassan i en silduk och låt rinna av i ca: 30min.
 ( äger man ingen sådan kan man göra en provisorisk, fungerade iallafall för mig, se längst ner på sidan! )
4.  Mät upp saften och häll i en ren gryta, häll i den mängd socker som är avsatt för den mängd saft du fått ut. Koka upp det hela och låt sjuda i ca: 10min. Se till att sockret är smält!
5. Skumma saften noga ( se vad det innebär längst ner på sidan )
6. Blanda i natriumbensoat i lite av saften, blanda sedan i det i resten av saften.
7. Häll saften i ordentligt rengjorda flaskor, fyll ända upp till kanten och försluta sedan flaskan på en gång.
Förvara svalt och mörkt, gärna matkällare!

Saftsil- Jag läste att det gick bra att använda en kökshandduk i ett durkslag om man inte ägde någon saftsil. Gick bra för mig! :) ( se bild )

Skumma saften- Ta bort skummet som bildas när man kokar saften för andra gången. Se till att få bort allt!

LYCKA TILL!!!


Chokladfudge



Bilderna gör verkligen inte fudgen rättvisa!
( I all hast fick jag ta fram min mobilkamera och försöka visa hur gott det faktiskt är med hemmagjord fudge )
Det är otroligt enkelt att göra, jag funderar på om det ens går att misslyckas ( sen visst, allt är möjligt! ).
Underbart godis som jag även funderar på att använda som glasyr till någon cupcake eller liknande någon gång..

Chokladfudge
Ett tag i kylskåpet

1 ägg
2 dl florsocker
3/4 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
50 gram kokosfett

Do like this:
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.
Häll upp kall vatten i diskhon.
Smält kokosfettet i en kastrull och ställ sedan kastrullen i det kalla vattnet så det får svalna.
Vispa under tiden ägg och florsocker. Tillsätt sedan kokosfettet, kakaon och vaniljsockret.
Vispa ihop det med en elvisp på hög fart!
Bred ut smeten på bakplåtspappret och låt stå kallt.
Skär sedan fudgen i bitar.
Fudgen ska förvaras kallt.

Fundering:
Vill man spaca till fudgen lite borde man kunna hälla i några droppar mintextrakt, ha chokladbitar i eller smaksätta med något annat trevligt..


Mjölkchokladkladdkaka (med banan)





En kväll råkade det bli ca: 400 gram smält choklad över, anledningen var att min syster haft tjejkväll och de hade då ätit grillade marshmallows doppade i smält choklad.
Det är inte okej att slänga 400 gram choklad. Såå.. Jag slängde ihop en kladdkaka.
Den blev god, söt och mjölkchoklad i kladdkaka är så sjukt underskattat.
Den tog max 40 mina att göra, då är tiden i ugnen in räknad. En snabb och god kladkaka helt enkelt. TESTA!


Mjölkchokladkladdkaka (med banan)
175 grader i ca: 20-25 min

2 ägg
2,5 dl socker
2 dl mjöl
100 gram smör
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
en nypa salt
200 gram mjölk choklad
torkade bananchips ( kan inte det exakta namnet, men sådana som man har i musli )


Gör såhär:
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull alt. i microvågsugnen.
Vispa ihop ägg, socker och kakao. Lägg i smöret och rör om. Rör sedan i vaniljsockret, saltet och mjölet. Smält chokladen i ett vattenbad, rör sedan ner det i smeten. 
( OM man vill )  blanda i bananchips.
Häll smeten i smörad och bröad form och grädda i ugnen i ca: 20-25 min. HÅLL KOLL!

VOILA!


Rabarber/kardemummakaka


"Sandra, om du ska använda rabarberna måste du plocka dem idag, de börjar bli övermogna."
Klockan sju en söndagskväll ger jag mig alltså ut i trädgården för att ta vara på våra rabarber. Jag måste erkänna att jag är något skeptisk till rabarberkakor, det låter så surt.
Men jag letar iallafall upp ett recept som verkar var vettigt. Och det blev succé.
Kladdiga rabarberkakor med smak av kardemumma och vanilj. Tar inte mera än 1 h att göra, hur gott som helst.



Rabarber/kardemummakaka
150 grader i ca: 40min

150 gram smör
2 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
Vanillinsocker efter behag
Kardemumma
Pärlsocker
1-2 rabarber

Sätt ugnen på 150 grader. Smält sedan smöret och låt det svalna något.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda sedan i mjöl, smör och vanillinsocker i äggsmeten.
Smöra en form och häll i smeten.
Skala och dela en rabarber, tryck ner dem i smeten.
Strö över kardemumma och pärlsocker och skjuts in i ugnen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca: 40min.

GOOD LUCK!


Hallonpaj

När jag som bäst anlänt till min kusin meddelar hon att det finns hallon på vägen hem till henne.
Det resulterar såklart i hallonpaj.
Hon tog på sig sina stövlar och jag hennes fleece och så vandrade vi till hallonbuskarna.
Efter ett evigt kämpade mot brännässlor och murgröna lyckades vi få två stycket Ben and Jerrys burkar fyllda med nyplocka vildhallon ( och antagligen en hel del småkryp ).
Hallonpajen blev som alla andra hallonpajar. Syrlig, somrig och läskande!
ETT SOMMARMÅSTE!

Hallonpaj
225 grader i 15min
2 dl vetemjöl
1 msk smör
100 gram smör
Hallon

Lägg hallonen i en pajform, strö över socker efter behag. Blanda ihop mjöl och socker, lägg sedan i smöret. Lättast är det att få det blandat med händer. Smula sedan över pajen och grädda i ugnen ca: 15 min, 225 grader.
Ät varm tsm. med vaniljsås eller glass.
MUMS!



Jordgubbar



Kvällsmys. Antioxidanter. Röd.
Jag pratar om jordgubbar. Sommarens guld.
Idag var jag och plockade jordgubbar på ett självplock, det borde alla göra någon gång då och då.
Jag tänkte avancera och göra någon god kaka med det röda bäret, men jag kom fram till att den äts bäst med gammaldags vaniljglass.
Mer jordgubbar åt folket!

Världens enklaste recept

Jordgubbar
Vaniljglass
Choklad

Rensa jordgubbar och lägg upp på ett fat tillsammans med glass. Hyvla på choklad. VOILA!


Bojanas Ooey Gooey brownies


Min kära arbetskamrat anfaller mig en dag när jag kommer till jobbet. "SANDRA, jag har med mig något till dig!".. Jag misstänker något ätbart och vips så är jag kär. Som Bojana såfint utryckte det "Smakar som en slice of heaven!". Man tror att kakan ska vara sliskigt söt, men det är den inte. Den är perfekt.
Den är tålamodsprövande och göra, men det är så sjukt värt det !


Bojanas Ooey Gooey brownies


Botten
120g Smör
120g Mörk Choklad
3 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
2 Ägg
3 dl Vetemjöl
2 msk Kakao
1 krm Salt
100g hackad Mjölkchoklad


150g grovt hackade Marshmallows


1 burk Dulce de Leche (dvs en burk kondenserad mjölk som kokas på svag värme i 3-4 timmar. Fyll på då och då med vatten i kastrullen, burken skall vara täckt under hela kokningen)


Chokladtryffeltäcke
125g hackad Mjölkchoklad
125g hackad Mörk Choklad
1,5 dl Vispgrädde


Smält smöret och den mörka chokladen över vattenbad. Rör i sockret, vaniljsockret och äggen. Sikta i mjölet, saltet och kakaon. Rör i den hackade mjölkchokladen och blanda så att smeten blir jämn och fin. Bred ut smeten över en smord mindre plåt, ca 20×30cm. Grädda brownien i mitten av ugnen i 175 grader, ca 20 min. Tag ut kakan ur ugnen och strö över marshmallowsen. Sätt in brownien i ugnen igen och låt marshmallowslagret precis smälta, de ska inte ta färg. Bred över dulce de leche över marshmallow lagret. Koka upp grädden till sista lagret, rör i den hackade chokladen och vispa tryffeln slät. Bred tryffeln över dulce de leche-lagret. Låt stelna och skär i bitar.


Tips by Bojana
Botten ska vara inne max 15 min ( då blir den kladdigare ), beroende på plåtstorlek.
Har man en större plåt bör man göra dubbel sats chokladtryffel.

TRY IT!

(Här ifrån kommer receptet)


Chokladlöv



Chokladlöv!

Fina på tårtor ( har man otur kan man lyckas få tag på löv som smakar av sig på chokladen ).

Plocka löv med tydliga "ådror".

 Smält choklad i ett vattenbad, helst ska det vara blockchoklad ( vi testade marabou, det gick sådär  )..

Pensla på bladen, in i kylen och låt stelna.

Sedan är det bara att dra bort bladen! WOHO!


Kondenserad mjölk



Att kondenserad mjölk är sjukt underskattat är något jag nu i kvällningen kommit fram till.
"Alla" tycker vi väl om kola? Kola som smälter i munnen?


Lägg kondenserad mjölk i ett vattenbad tsm med de ingredienser du vill smaksätta kolan med.
(Jag hade i Oboy, kakao och mintdroppar.)
När det sedan fått vara varmt en stund är det bara att hälla upp det i formar och låta det stå i frysen i såsisådär så lång tid det tar för det att stelna. MUMS!


Fudgie med jordnötter


Återigen måste jag säga att allers och året runt är rena guldgruvorna. Jag låter som en pensionär när jag säger det.. MEN. Fy tusan alltså, fudgekakor med marshmallows och jordnötter. Jisses. jisses. Det är en såndär smack kaka som är så mäktig att det räcker med en bit, fast man egentligen bara vill äta upp alltihop. Testa testa.


Fudgie med jordnötter
175 grader i 35 min
+ kyltid

Browniebotten
125 gram mörk choklad, hackad
100 gram smör, rumstempererat
3 dl strösocker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vanillinsocker
1,5 dl vetemjöl
75 gram mörk choklad, hackad

Fudge
100 gram mörk choklad
100 gram ljus choklad
15 gram smör
1/2 burk kondenserad mjölk
1 tsk vanillinsocker
1,5 dl små marshmallows
1 dl salta jordnötter

Gör såhär så blir det nog bra..:
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen ( 125 gram ) och smält i mikron eller i vattenbad. Vispa ihop ägg och socker. Vispa upp äggen i en separat skål och tillsätt i smörblandningen lite i taget. Rör sedan ner den smälta chokladen.
Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör ner i smeten. Hacka den mörka chokladen (  75 gram ) och vänd ner i smeten. Bred ut i en form ca: 24 x 24 cm med bakplåtspapper i botten. Grädda i mitten av ugnen ca: 35 min.
Ta ut den och låt svalna..

Fudgen:
Smält chokladen tillsammans med smör och kondenserad mjölk i ett vattenbad. Ta av från värmen och låt svalna något, rör sedan i vanillinsockret. Vänd i marshmallowsen och jordnötterna utan att röra för mycket, då smälter marshmallowsen och det vill vi inte.
Bred ut smeten över browniebottnen och ställ in i kylen ett par timmar tills fudgen stelnat. Skär i bitar med en vass kniv.
NJUT!


Glasstårta med maräng


Min vän Emma fyllde år, då bestämde jag och två kompisar oss för att "överraska" henne med glasstårta. Överraskningsmomentet gick sådär, men tårtan blev alldeles jättegod!
Den tar max tio minuter att göra och funkar för alla tillställningar. Man kan bara inte säga nej till en bit till..

Glasstårta med maräng
10 min

Marängbottnar
Vaniljglass
Chokladmousse
Daim
Grädde
Karamellfärg
Valfritt godis
Födelsedagsbarn

Gör såhär:
Ska du inte äta den på en gång, se till att göra plats i frysen.
Vispa chokladmoussen efter instruktioner och lägg sedan i krossad daim. Ställ i kylskåpet.
Vispa grädden och häll i önskad mängd kramellfärg.
Lägg marängbottnen på ett fat med lite högre kanter, då slipper man få glass överallt sen om den smälter.
Klicka på glass tills man får den i önskad höjd. Vi tog ungefär 1/2 liter.
Lägg sedan på chokladmoussen..
Dags för locket. Vi la sedan på grädden följt av att vi gratinerade den med godis.

Det bästa av allt är man kan göra den precis hur man vill. Det finns 10000 olika kombinationer. Detta är 1..

Lycka till!


RSS 2.0