Morsans chokladbitar


Mammas verk! FRUKTANSVÄRT GODA. Det är sådana där kakor som ska ätas frysta, då de smälter i munnen. Rekommenderas varmt. Och åter igen SJUUKT GODA! ( detta är ett sådant recept som jag glömt vända blad på,den gången missade vi alltså glasyren, det godaste.Haha. )

Morsans Chokladbitar
175 grader i 15- 20 min

( smörpapper i formen )
200 gr smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Glasyr:
2 dl grädde
2 dl socker
2 msk sirap
100 gram blockchoklad
100 gram smör ( röres ner klickvis )

Dags att baka:
( bottnen )
Smält smör i en kastrull, tag bort kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg.
Blanda mjöl, vaniljsocker, kakao och bakpulver i en ny skål, häll det i grytan och blanda.
Hälles i smörpapperklädda formen. ( Långpanna ). Bred inte ut smeten i hela. Det får alltså inte bli för tunnt. Smeten flyter ut själv så mycket som det behöver. Så bred alltså inte smet över hela.
Gräddas i 175 grader i 15-20 min.
Vänd kakan upp och ned på en handduk. Dra bort pappret.
( Glasyren )
Koka grädde, socker, sirap och blockchocklad i 15-20 min. Rör sedan ner smöret klickvis.
Häll detta över kakan. Och skär den sedan i bitar.
MUMS!


Kardemummakakor


För en gångs skull var det inte jag som bakade. Dessa är faktiskt mammas kretioner. Men de är simpla att göra. I ärlighetens namn är de lite torra. Men de är ett bra alternativ om man inte orkar baka bullar. Och trots sin torrhet är de mycket goda! En kaffe favorit kanske?

Kardemummakakor
175 grader i 1 tim

200 gram margarin
2 ägg
3 dl socker
3 dl mjölk
8 dl vetemjöl
4 tsk kardemumma
3 tsk bakpulver
4-5 msk pärlsocker
15-20 grovt hackade sötmandlar ( går att välja bort )


Tillvägagångssätt:

1. Smält margarinet och låt svalna
2. Vispa ägg och socker pösigt
3. Blanda ihop alla ingredienser i en skål
4. Häll i en form alt. långpanna ( 30 *40 cm ) Den ska vara bröd och smörad
5. Strö över pärlsocker och eventuellt sötmandel
6. Grädda mitt i ugnen i ca: 1 tim ( 25-30 min i långpanna )



GOOD LUCK!


Morsans kanelbullar


Det var åtminstone 1,5 vecka sedan jag bakade sist. Abstinens blev allt mera påtaglig. Och ett snabbt sätt att ta dö på den är att baka. Denna gången blev det kanelbullar. De är goda och smakar kanel. Detta recept är mycket smidigt och man behöver varken bakmaskin eller expert hjälp. MUMS!

Morsans Kanelbullar
40 st
250 grader i 5-10 min

100-150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst alltså 1 paket
1-1,5 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk
stött kardemumma
ca: 1,5 L mjöl
1 ägg
Pärlsocker
Kanel+ socker+smör
Bullformar

HOW TO DO:
Smält fettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till ca : 37 grader ( fingervarmt ).
Smula ner jästen i en degskål, en stor sådan. Häll över degvätskan och rör om så att jästen löser sig.
Häll upp mjölet i ett litermått. Tillsätt salt, socker och kardemumman och 1,3 L av mjölet. Arbeta degen smidig ( ev. mera mjöl ) tills den släpper skålen ( knappt ). Låt sedan degen jäsa övertäckt av en bakduk i ca: 40 min till dubbel storlek.

Knåda sedan degen smidig på ett mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla ut den ena delen. Bred smör på och ta sedan och fördela socker och kanel över hela degen. ( mängd efter smak). Rulla ihop den och dela i lika stora delar. Fördela i formarna. Gör sedan samma sak med den andra delen. Nu är det hög tid att sätta på ugnen. För Bullarna ska nu åter jäsa under en bakduk i 30-40min.

Pensla sedan alla bullar med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Skjuts in i ugnen ( 250 grader ) . Håll koll på dem. De behöver gräddas i ca: 5-10min.

Låt dem svalna på ett galler under bakduk och sedan bör man äta några varma med ett glas mjölk! ;D


Daim Riddarkaka

Dessvärre glömde jag ta en bild. Men jag har iallafall experimenterat lite. Tog receptet till riddarkaka vilket är en mycket god kladdigkaka som riktigt surplar i munnen av kladdighet. Min variant var med daim istället för kokos. Jisses. En fryst sådan här och du är himlen. Slår nästa kladdkaka, och det säger allt!


Daim Riddarkakor
200grader i 15-20min
4 ägg
6 dl socker
150 g rumsvarmt smör
3 vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt

Glasyr:
2 dl socker
1 dl sirap
1 1/2 dl grädde
75 g smör
200 g krossad daim ( krossa själv )

How to do:
Börja med att titta så du har alla ingredienser. Oerhört viktigt. Detta säger jag av erfarenhet.
Sedan är det dags att vispa ägg och socker pösigt och fint. Klicka sedan i smöret / margarinet. Blanda ihop de resterande ingredienserna tillsammans med mjölet i en annan skål. Blanda sedan ihop de två blandningarna. Bred ut i en bakplåtsklädd långpanna. Grädda i ugnejn i 200 grader i 15-20 min.

Glasyr:
Sjud socker, sira, grädde och smör i 5 min till det har tjocknat och blivit simmigt. Häll sedan i den krossade daimen och rör hela tiden så inte daimen blir till en enda klump. ( detta lyckades jag med, men lugn det går att lösa ändå ). Bred detta över kakan och grädda i ytterliggare 10 min. Ta sedan ut den och skär den i fyrkanter.

TIPS
ÄR ABSOLUT GODAST FRYST. SÅ MAN FÅR TIL SMASK EFFEKTEN.


RSS 2.0