Pannkakstårta


Om några dagar fyller en av mina underbara vänner 18. Det skulle firas med pannkakstårta. Det var första gången jag gav mig på detta och jag har inte heller ätit det innan. Om man bortser från att pannkakorna var varma och glassen och grädden smältbar så blev den lyckad. Men bäst blir det nog om man har lite mer än 1 h på sig.. Det rekommenderas iallafall då det är barnsligt gott och man kan välja helt själv vad man vill ha på.

Pannkakstårta
Pannkakorna:
10 dl mjölk
5 dl mjölk
3-4 ägg
1/2 tsk salt
2 msk smör

Blanda ihop allt och grädda i en stekpanna, är man lat ( som jag ) gör man dem tjocka, men om man har tid och lust kan man göra dem tunnare och då får fler lager på tårtan!

Fyllning ( Förslag ) :
Grädde
Sylt
Bär
Kesella
Glass
Choklad
Vaniljvisp

Lägg en pannkaka och sedan fyllning, sedan en till pannkaka och sedan fyllning, you get it!

TIPS: Jag gjorde som sagt misstaget att pannkakorna var varma när jag la på dem ( P.g.a tidsbrist ). Om man istället låter dem bli åtminstone kylskåps kalla ska är det lättare att få det hela att se ut som en tårta. 


Malins kladdkaksmuffins

Det var skolavslutning och som vanligt blev det fikakalas i klassrummet. Denna gången var det inte min tur och baka, men däremot några andras. Dessa muffins bjöd två av mina klassvänner på. De var otroligt goda och vissa åt uppåt 5 st. ( Inga nämda ). Det visade sig att det egenligen var ett kladdkaksrecept, men det fungerade precis lika bra i muffins form. Rekommenderas starkt, det är dessutom inte massa konstiga ingredienser i!

Malins Kladdkaksmuffins
2 ägg
2,5 dl socker
0,5 tsk vanillinsocker
100 gram smör
1 krm salt
2 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
4 msk kakao
(Blockchoklad)

How to do:
Blanda allt, börja med socker och ägg. Vill man ha det extra kladdigt ska man låta bli att blanda ägg och socker så mycket och så kan man dessutom ha lite smält blockchoklad i. Lägg sedan smeten i en rund form eller muffins formar. Grädda i min 30 min , 160 grader. Men som alltid när man bakar varierar det från ugn till ugn, håll utkik. Och tänk på att de stenar något när de kommer ut ur ugnen!
Lycka till!


Matklubbens Wienerbröd



Efter att ha fått tipset att testa och baka wienerbröd av en kompis bestämde jag mig för att det var dags. Det är något tidskrävande, men oerhört roligt. Det är lite annourlunda från kladdkaka.. Hehe. Iallafall, så rekommenderas detta recept! Det var enkelt och även om jag gjorde några tabbar så blev de ät bara. Och inte ens mamma kunde hålla sig borta från den andra halvan...

Matklubbens Wienerbröd ( Recept från matklubben.se)

50 g jäst
2½ dl mjölk
1 krm salt
1½ msk socker
1 ägg
Ca 8 dl vetemjöl
250-300 g margarin

Fyllning Vaniljkräm:
2½ dl mjölk
2 msk vetemjöl
2 äggulor eller 1 ägg
1 msk socker
2 tsk vanillinsocker

How to do:Lös upp jästen i den kalla mjölken. Tillsätt salt, socker och ett uppvispat ägg. Rör i så mycket mjöl att degen går lätt att forma.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig med lite mjöl. Spara ca 1 dl av mjölet till utbakningen.

Kavla och vik ut degen till en rektangel 30x40 cm, ca 1 cm tjock. Lägg margarin på 2/3 av rektangeln.

Vid över delen som där inte är margarin på och gör en kvadrat av det. Lägg i kylen och vila i 10 minuter och gör om utkavlingen och margarinet 2 ggr till.

Koka däremellan vaniljkrämen:
Vispa samman mjölken, mjölet, äggulan eller ägget och socker i en kastrull. Låt krämen sjuda under omrörning tills den blivit tjock. Låt den kallna och tillsätt vanillinsockret.

Spandauer:
Kavla ut wienerdegen till en fyrkantig kaka, ca ½ cm tjock. Dela den i fyrkanter 10x10 cm. Lägg vaniljkrämen i mitten av varje fyrkant. Vik upp hörnen mot mitten och tryck till ordentligt.

Vill man kan man grädda dem efter ca 1 timmes jäsning i kylen, eller lägg dem i frysen och tag upp vad man behöver för tillfället och jäs dem ut i rumstemperatur ca 1 timme.

Grädda i mitten av ugnen i 250-275° i 5-8 minuter. När de wienerbröden svalnat något lägg på vaniljsocker utrört i vatten.

Tips: Jag kunde inte hålla mig från chokladen helt, så jag smälte lite choklad i vattenbad ( skål över kokande vatten).. Dessutom behöver man inte vara så petig med alla tider, det fungerade för mig fast jag bara jäste dem i kylen i max 40 min.

Kola o bananpaj


"På mitt 18års kalas fick mamma för sig att vi inte skulle ha choklad. Hon föreslog denna kaka, och jag måste erkänna att jag var måttligt road. Men jag orkar inte riktigt engagera mig så jag gav den en chans. O jisses vilken paj. Det var nog ett av det godaste jag ätit. Alla tre lager passar perfekt ihop och även om den var oerhört söt så var det en härlig blandning. Den är lätt och göra och rekommenderas varmt."

Kola o bananpaj
1/2 paket digestive kex ( 200gram )
100 gram smör, rumsvarmt
1 burk kondenserad söt mjölk
2 msk smör
1dl brun farinsocker
Bananer
Grädde

How to do:
Börja med att krossa digestive kexen och blanda dem med det rumsvarma smöret. Tryck sedan ut det i en lämplig form, förslagsvis en pajform.
Koka upp mjölken, smöret, sockret. Sedan ska det sjuda under omrörning. Det är viktigt att det aldrig stormkokar. Och vill man kunna behålla sin kastrull är det viktigt att röra hela tiden! Häll sedan kolan i formen och låt det stelna. Skiva bananer och lägg ut över kakan, avsluta med grädde. Sedan är det fritt att gratinera!

Tips: Tycker man inte om banan kan man testa med andra frukter och bär!


Kolamuffins med vitchoklad


Ibland fyller jag 18. Och ibland vet mina kompisar vad jag vill ha. Jag fick nämligen massa bakingredienser. Och självklart måste jag testa dem. Det blev Kolamuffins med vitchoklad. Otroligt söta, men ack så goda. Jag säger väl som vanligt, SJUKT goda. Ett tips till alla som tycker om att pynta muffins, och såklart äta dem..


Kolamuffins med vitchoklad
180 grader i ca: 15-20min

2 dl vatten
6 msk smör
1 dl socker
1 msk ljus sirap
3 msk mjölk
1 tsk vaniljessens ( eller 2 tsk vanillinsocker )
1 tsk bikarbonat
3,5 dl mjöl
2 msk kakao

Glasyr
100 gram vit choklad
4 msk vatten
3,5 msk smör
5,5 dl florsocker

Sätt ugnen på 180 grader och placera ut 20 dubbla pappersformar på en plåt. Hetta upp vatten, socker, smör och sirap försiktigt i en kastrull. Gör detta under omrörning och håll på tills sockret smält. Koka sedan upp blandningen och låt sjuda i 5 min. Ta sedan bort kastrullen från plattan och låt det svalna något. Nu är det hög tid att blanda mjölk, vaniljessens i en skål. Till sätt sedan bikarbonat och rör tills bikarbonaten har lösts upp. Tag fram en annan skål och sikta ner kakao och mjöl där i. Tillsätt sedan siraps blandningen följt utav mjölk blandningen, rör tills smeten är jämn. Fördela den sedan i de 20 formarna, ( jag behövde 25). Skjuts in i ugnen. Ha inne i ca: 20 min. Något kortare i vissa ugnar, de ska kännas fasta och ha höjt sig.

Glasyr
Bryt chokladen i små bitar och lägg i en värmetålig skål, tillsätt vatten och smöret och smält över en kastrull med sjudande vatten ( vattenbad helt enkelt ). Rör slätt. Sikta sedan ner florsockret och rör glasyren tjock och slät. Lägg sedan på de något avsvalnade muffinsen.

Tips:Dekorera med vad du känner för. Jag använde mig av glitterglasyr, barnsligt roligt faktiskt. Jag använde även choklad spån. Då skär du helt enkelt choklad med en potatisskalare. LYCKA TILL!


Knäckig äppelpaj med kanel

Som vanligt när jag beger mig ut till min kära vän något utanför tätorternas hus slutar det med att vi bakar. Denna gången överträffade vi oss själva genom att undvika choklad. Istället blev det äppelkaka, båda två var överrens om att det är godare med havregryn en mjöl så vi satte oss ned och letade recept. Denna äppelpaj är till för alla som tycker om en blandning av syrligt och sött. Himmelsk gott. Men glöm inte att man bör ha vaniljsås eller glass till.


Knäckig äppelpaj med kanel

175 grader i 25 min

4-5 äpplen av syrlig sort ( OBS )
150g smör
2dl havregryn
2dl vetemjöl
2dl strösocker ( räcker med 1dl)
1/2dl grädde,visp- eller mellan-
1/2dl sirap
1/2tsk bakpulver
Kanel

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Skär sedan äpplerna i skivor ( utan skal ) och lägg i en ugnsfast form. Förslagsvis en pajform. Strö sedan kanel efter egen smak på äpplerna. Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna med smöret. Bred sedan ut blandningen över äpplerna i formen. Och skjuts in i ugnen. Vill man ha kakan mindre knäckig har man den bara inne något kortare.

Tips: Gillar man inte äpplen kan man alltid prova med något annat gott. T.ex. Rabarber eller bär.

LYCKA TILL!  :)


RSS 2.0