Semla á la Leila

Semlor är ju fantastiskt på alla sätt och vis. Och det bästa är att man kan fylla dem med precis vad man vill, faktiskt. Denna gången blev det helt vanliga, med en touch av laktosfritt. Eller de är faktiskt helt laktosfria. Hur som haver. De blev succé. Detta årets semlekvot är fylld.
  
Semla á la Leila -> Länk
18st
Ca: 2,5h varav 7 min i ugn 200grader. 

1 msk kardemumma

3dl laktosfri mjölk

50 färsk jäst

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

150 g laktosfritt mjukt smör

1 ekologiskt ägg

11-12 dl vetemjöl special

 

Fyllning

400 g mandelmassa

1 skvätt laktosfri mjölk

8dl laktosfri vispgrädde

Ägg till pensling

Florsocker

 

Blanda kardemumma och mjöllk i en kastrull och värm upp till 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. 

Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.

Knåda och forma till bullar, ca: 18 st.

Lägg bakplåtspapper på en plåt och lägg bullarna där på. Täck med en handduk och låt jäsa i ca: 45-60 minuter. Sätt även ugnen på 200 grader.

Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 6-7minuter. Ta ut och låt svalna något på ett galler.

Ta sedan ut lite av innehållet och blanda med mandelmassa och en skvätt mjölk. Fyll semlorna med detta. Spritsa sist på grädde, lägg på locket och strö över florsocker!

 

VOILA!

Tips: halvera satsen om du inte vill ha 18 semlor.


RSS 2.0