Smör?



När min kära lillebror fyllde år hade jag planerat att baka en låda full med chokladmuffins till honom. Jag bakade och bakade, det skulle nämligen bli tredubbel sats. Smeten blir något fast men jag tänker inte mera på det. När jag sedan tar ut muffinsarna ur ugnen förstår jag vart skon klämmer. Jag har nämligen glömt att lägga i smör. De blev alltså något hårda.. och det var bara att börja om. ( Nu ska noteras att brorsan tyckte om dem ändå, så han fick dubbel så mycket som jag tänkt från början ).

Bilden är lite långsökt. Jag hade nonstop på muffinsen jag bakade. Jag vet, långsökt.

Slutsats:
GLÖM INTE SMÖRET OM DET SKA VARA SMÖR I!


Chokladpaj


En dag när jag jobbade hittade jag en gammal året runt tidning. Framsidan var prydd med sju gyllene boktäver C-H-O-K-L-A-D. I fanns denna underbara skapelse, alltså receptet ( haha ). Snabbt letade jag upp en gammal lapp för att på baksidan skriva av receptet. Denna paj skulle nämligen bakas till min kära vän Julia, som jag hade lovat något alldeles särskilt. Pajen blev GUDOMLIG. Kladdig och alldeles för svår att sluta äta. Jag tror att det borde vara lag på att man någon gång i sitt liv ska smaka på chokladpajen.

Chokladpaj

Pajdeg:
100 gram smör
2 dl vetemjöl
1 msk kakao
2 msk strösocker
1 ägggula

Hacka ihop smör, mjöl, kakao och socker till en smulig massa. Tillsätt ägggulan och arbeta ihop till en deg. Kavla ut degen och lägg i en pajform med löstagbar botten ( ca:24cm i diameter). Låt stå kallt i 30 min, förslagsvis så i kylskåpet. Nagga den sedan och förgrädda i 175 grader i 10 min.

Fyllning:
75 gram mörk blockchoklad
75 gram smör
2 ägg
1,5 dl socker
4 msk sirap
2 msk ljus sirap
2 msk creme fraiche

Dela choklad i mindre bitar och smält tillsammans med smör över ett vattenbad. Vispa ihop ägg och socker och sikta i kakao. Tillsätt sedan sirap och creme fraiche. Rör i chokladsmeten och blanda ihop. Häll i smeten i pajskalet. Grädda i 150 grader i 30 min. Låt pajen kallna.

Glasyr:
100 gram mörk blockchoklad
1 dl vispgrädde

Dela chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills chokladen smält. Häläl över glasyren över pajen och låt hela kakan stå kallt i kylen ett par timmar.
KLART!

Tips: Grädde är gott till. I tidningen föreslog de även bär.

LYCKA TILL! :)


Man lär sig av sina misstag..

Rubriken säger det jag vill ha sagt med det här icke recept innehållande inlägget. Man lär sig av sina misstag, men även av andras, just därför tänker jag nu dela med mig av mina största bakmissar.

Det var en helt vanlig dag bortsett från att jag hade blivit ombedd att baka muffins ( vänta lite nu, då var det ju en HELT vanlig dag ). Glad i hågen sätter jag igång med muffinsen som ska vara klara nästkommande dag. Jag bakar, bakar och bakar lite till. Klockan plingar och jag tar ut muffinsen ur ugnen. Alla vet vi ju att det är utsidan som räknas. Jag hade nämligen glömt sockret.

När jag och mina kompisar var lite yngre tyckte vi, precis som jag gör nu, oehört mycket om att baka. Jag och min kompis satte oss ner för att kolla igenom recept böckerna och som vanligt hittar vi ett recept som verkar så bra att det vore skam att inte testa det, Chokladbitar. Dessutom är det otroligt simpla ingredienser i och vi hade allt hemma.
Vi började baka och var stolta över verket som sedan kom ur ugnen. Då kom mamma in i köket ( vi hade nu börjat att ana att något var fel då kakan såg otroligt torr ut ). Mamma tittade på kakan och utbrast: "vad har ni glasyren?"
Ahhaa, man skulle vända blad på receptet också. Där fanns det en forsättning på receptet. Vi hade alltså bakat halva kakan.

I juletid ska man göra knäck. Och faktum är att just denna julen var första gången jag skulle ge mig att göra det söta godiset. Jag bakar, mamma bakar, jag rör i kastrullen, jag glömmer sänka värmen på spisen, jag glömmer röra i knäcken. Det hela resulterade i en sönderbränd kastrull som efter desperata rengöingsförsök fick slängas. Jag har aldrig vågat göra knäck sedan dess...

Vad är då slutsatsen av det här?
Joo, jag skulle vilja påpeka det viktiga i att LÄSA HELA RECEPTEN, RÖRA I KASTRULLEN OCH ATT DUBBEL KOLLA ATT ALLA INGREDIENSER ÄR MED!

(Sist skulle jag bara vilja ge ett litet råd. Låt pannkakorna kallna innan ni lägger på glassen på pannkakastårtan. Annars blir det ingen tårta, då blir det smet)


Havrekakor med choklad


Är inte havrekakor en av alla favoritkakor? Varför inte då lyxa till dem lite genom att blanda i lite choklad.
Jag ska erkänna att det inte var min idé. Det var receptbokens. Ånej, där sabbade jag just den äran.
GODA IALLAFALL!

Havrekakor med choklad
ca: 25 st
175 grader i 20 min

150 gram smör eller margarin
2 dl socker
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 gram choklad ( valfri )

How to do:
Börja med att sätta ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
Blanda/rör/misshandla sedan smör och socker så det blir poröst.
Blanda i havregrynen, mjölet och bakpulvret.
Finhacka chokladen och släng i den med.
Skapa små bollar, ca: 25 st, och lägg på plåten.
Grädda i 20 min, 175 grader.
Ta ut och njut!


GOOD LUCK!


Kolakakor


Kola kakor, kola kakor. Är inte det nostalgi? Jag är iallafall uppväxt med denna underbara söta kaka. Lätta att göra, går alltid hem och simpla ingredienser!

Kolakakor
ca: 30 st
175 grader i 12 minuter

100 gram margarin
1 dl socker
1 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
Börja med att blanda ihop socker och smör något poröst. Tillsätt sedan socker, sirap, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda om.
(När jag gjorde dessa blev smeten långt ifrån fast, jag tog då mera sirap. Fungerade alldeles utmärkt.)

Rulla ut degen till 3 fingertjocka längder, ungefär lika långa som en vanlig bakplåt.
Lägg dem på en bakplåt med smörpapper, platta ut dem något.
Grädda i mitten av ugnen i 12 min, 175 grader.
Skär längderna i passande bitar direkt när de kommit ur ugnen. Låt de sedan svalna innan förflyttning!

LYCKA TILL FÖR TUSAN!


Jordnötskakor


Någonstans sådär lunchtid torsdagen den 10/2 insåg jag att baka har nu blivit min största utgift. Jag tänker trösta mig md att det också är en av mina största hobbies, och visst får man lägga pengar på sin hobby.
Dessa kakor i sig är aboslut inte speicellt dyra att göra, förutom jordnötterna är det simpla ingredienser. Tycker man om kakor med en blandning av sött och salt är dessa perfekta. Salta jordnötter i kombination med sockriga kakor. Mums!

Jordnötskakor
ca: 40st
200 grader i 15 min

200 gram smör eller margarin
2 dl socker
2 dl havregryn
2 dl hackade jordnötter
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver

How to do:
Sätt på ugnen ( haha).
Börja sedan med att blanda socker och smör poröst. Smöret ska alltså vara rumsvarmt. Blanda sedan ner havregryn, mjöl, hackade jordnötter, mjöl och bakpulver i smörsmeten (förknippa inte smet med rinnande, smeten i detta fallet ska vara porös).
Forma smeten till små bollar, ca: 40 st, och lägg på en bakplåt med smörpapper på.
Grädda i ugnen 200 grader i 15 min!
DONE!

Lycka till!


Mammas kanelkakor


Det finns vissa dagar då jag vaknar upp och tänker "idag ska jag baka". För minst hundrade gången tittar jag igenom alla mina bakböcker men som oftast slutar det med att jag gör något ur mammas egengjorda receptbok. Detta recept är enkelt, har inga konstiga ingredienser och tar inte lång tid.
Anledningen till att jag bakade dessa var för att jag minns att jag fullkomligt älskade dem när jag var mindre. Och jag står fortfarande fast vid känslan. Krispiga kanelkakor. Mums.

Mammas kanelkakor
225 grader i 15 min

Botten:
8 dl mjöl
3,5 dl socker
2 ägg
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
100 gram smält smör
3 dl mjölk

Glasyr:
300 gram smör
4,5 dl havregryn
3 dl socker
6 tsk kanel

ströbröd och smör till långpannan

HOW TO DO:
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret.
Vispa ägg och socker poröst och blanda sedan i resten av ingredienserna till bottnen.
Bred ut över en smörad och bröad långpanna.

Sedan gör du glasyren genom att smälta smöret och sedan blanda i havregrynen, sockret och kanelen. Bred ut över kanan.
Nu gräddar du den i 225 grader i 15 min.
 Låt svalna under bakduk och dela sedan i lagom stora delar.

TIPS: GÖR DEN!


Emmas Jordnötspaj


Nu är det för någon annan att säga sitt. Och säger Emma att det är gott, då är det gott! Varsågod Emma, the word is yours:
Hej, mitt namn är Emma, inte så unikt kanske med tanke på att Sandra känner väldigt många Emmor, men bakom namnet finns en väldigt unik människa vill jag lova :) 
Nåväl. Jag tänkte gästblogga en sväng här då jag har bakat en vansinnigt god paj som jag tycker ALLA ska få smaka på. Den är så god, att man nästan kissar på sig :')

Emmas Jordnötspaj
10-15 bitar  
60 minuter

Pajdeg: 
200g jordnötssmör
50g smör
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
0,5 dl ljust muscovadosocker

F
yllning: 
200g mjölkchoklad (Marabu)
2 äggulor
3 msk jordnötssmör
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
1. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en mixer och arbeta snabbt ihop till en deg. (Jag använde elvisp med degkrokar, funkar minst lika bra) Tryck ut pajdegen i en pajform och låt stå kallt i ca 30 minuter. 
2 Grädda 180grader i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Låt svalna helt. 
3. Smält chokladen i ett vattenbad, låt den svalna något innan du rör ner en äggula i taget. Blanda ner jordnötssmöret, rör till en jämn smet.
4. Vispa grädden lätt ihop med vaniljsockret. 
5. Rör ner chokladblandningen i grädde och vispa lite till. Fördela jämnt över pajskalet. Låt pajen stå svalt ett par timmar (helst ett dygn) innan servering. Dekorera gärna med jordnötter och choklad. 

Jag la in pajen i frysen några timmar och det  var inte dumt det heller, jordnötsglass med jordnötskex blev det då :) Lycka till kära vänner!

Tack Emma!

RSS 2.0