Solskens sockerkaka



Ibland bakar mamma. T.ex. så där perfekt när jag är extremt sugen på något sött.
Jag förespråkar egentligen kakor som innehåller choklad och/ eller kakao. Men det finns inga regler utan undantag, gisses. Denna sockerkaka är absolut inte torr, tvärtom! Det är söt, och betydligt godare än en vanlig tråkig sockerkaka. Super enkelt recept och otroligt gott!!!


Solskens sockerkaka
175 grader i ca: 40 min

3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokhett vatten

Fyllning:
125 gram smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker

Såhär gör du:
Vispa ägg och socker pösigt, blanda mjöl och bakpulver, rör sedan ihop allt , även vattnet.
Grädda kakan i ca:40 min i 175 grader.

Dela kakan ( blir den hög kan man behöva dela den två gånger ). Låt sedan svalna något!

Koka smöret och mjölken i ca: 2 min. Blanda sedan i vaniljsockret. Lägg fyllningen där du delat kakan.
VOILA!


Cookie Dough Cupcakes



Idag fick jag för mig att titta igenom min "flytta hemifrån låda" för att se vad som kunde tänkas finnas där. Jag insåg snabbt att majoriten av saker var till för bakning av något slag.. Jag hittade iallafall en muffinsplåt och fick ett akut baksug! Jag letade efter lite recept på internet och hittade detta underbara. Det kräver absolut inte muffinsplåt, men cupcakes får finare form då.
Det är inga avancerade ingredienser i och ändå blev de så otroligt orginella och goda! Otroligt mjukmuffins fylld med kakdeg, toppad med oboyfrosting och kaksmulor. TESTA!


Cookie Dough Cupcakes ( recept från: Jenny )
ca 14 st
175 grader i ca: 15 min


Kaksmeten:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker eller råsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g hackad choklad


Vispa smör och socker ordentligt. Tillsätt ägget och blanda väl. Häll ned mjöl, bakpulver och salt och rör om och tillsätt sedan den hackade chokladen. Forma degen till små bollar och ställ in i frysen under tiden cupcake-smeten förbereds.

Cupcakesen:
100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt


Smält smöret och häll ned mjölken. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Häll ned smöret och mjölken och rör om. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ned i smeten. Fyll cupcakesformarna till 2/3 med smet och lägg i en kula kakdeg i varje form. Grädda sedan i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.

Frosting:
100 gram smör ( mjukt )
2,5 dl florsocker
Oboy
Kakao
Toppa med:
Kaksmulor ( de som blev över från cupcakesen )

Blanda samman alla ingredienser till en härlig frosting och sprid ut över cupcakesen.

LYCKA TILL!


Vaniljbullar



Våren hänger i luften. Faktum är att det är då jag får som störst baklust. Inspererad av allt bullbakande alla andra ägnat sig åt, valde jag idag vaniljbullar. Jag har använt recept från tasteline
De blev goda goda och åter goda. Smakar vanilj, bullar och är inte torra. MUMS! ( med mjölk ;) )


Vaniljbullar
225 grader i 10 min, jäsning 40+30min

25 gram jäst
3 dl mjölk
0,5 dl sirap
0,5 tsk salt
100 gram mjukt smör ( mycket mjukt! )
1 l mjöl

Fyllning:
100 gram smör
1/2 dl vaniljsocker
1 dl florsocker

Granering:
1 ägg
pärlsocker


Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke, värm mjölken till fingervarmt, 37 grader,
och slå den över.
2. Blanda i sirap, salt och det mjuka smöret skuret i bitar.
3. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en jämn deg.
4. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Kavla ut
till en 40 x 40 cm stor platta.
6. Bred smöret jämnt över, sikta vanilj- och florsocker över smöret.
Vik plattan dubbel och skär den i ca 1 cm breda remsor.
7. Tvinna remsorna och forma dem till en knut. Lägg i pappersformar
och låt jäsa ca 30 minuter.
8. Pensla med uppvispat ägg, strö pärlsocker över.
9. Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 10 minuter.

Tips: När man viker den utkavlade degen åker allt socker till mitten. Kanske kan det vara idé att bara lägga socker på ena halvan och sedan vika över den? ( smöret ska dock vara på hela! )


Något speciella chokladmuffins



Jag är dålig på att låta mig själv ha tråkig och vara rastlös. Jag satte dena gång i gång att baka ca: 1,5 h före jag skulle åka iväg. Smart. Iallafall så bestämde jag mig dessutom för att testa och byta ut lite ingredienser i ett recept. Detta blev kanske ingen direkt hit. Smaken var det ingen fel på, men de rann liksom över i ugnen. Ni skulle sett.. de var värsta svimmingpoolen av muffinssmet på plåten..
 Anledningen till detta är för klena formar. Jag borde ha tagit folieformar eller använt en mufinsplåt. Kanske hade det till och med räckt med dubbla formar. Smaken var det ingen fel på och jag tror att om man lägger till lite glasyr kan de bli riktigt goda. Men jag kände att det inte riktigt vara värt att slösa galsyr på muffinsen när de inte blev lyckade i formen. Jag ska nog göra om dem någon dag, och då leta fram min muffinsplåt som gömt sig någonstans :)!

Slutsats: När muffinsens innehåller mycket bakpulver och har en rinnande smet bör man se över vad man lägger dem i för formar.



Paulines semlor

Hallå på er alla kakmonster! Nu var det min tur att bidra med något mumsigt, gästbloggare hos Sandra som jag är :) Nu i semletider (ja, semlor är ju så populära att de förtärs i månader nu för tiden) bestämde jag mig för att baka mina egna och göra familjemedlemmarna glada. Och det blev dem. Pröva gärna att baka semlor själva hellre än att köpa, min personliga åsikt är att mycket är godare när det är hembakat. Dock blir de inte lika vackra som i konditorierna men vad gör det? Baka och njut!

Paulines Semlor 

Till själva bullarna behöver du:
150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 st. ägg
1 dl strösocker, eller sirap
0,5 tsk salt
14 dl vetemjöl
1 st. ägg till pensling

Fyllning:
Mandelmassa
Vispgrädde


 Så gör du:
1. Smula sönder jästen i en degbunke och rör ut jästen i lite kall mjölk. Rör ned ägg.
2. Smält smöret och häll i resten av mjölken i smöret. Häll mjölken och smöret över den utrörda jästen och rör ned salt och socker. Tillsätt lite mjöl i taget, och arbeta degen smidig och blank.
3. Låt degen jäsa till sin dubbla storlek. (Ställ bunken dragfritt med en handduk över).
4. Arbeta upp degen igen i bunken och lägg den på bakbordet. Degen ska nu vara lös och lätt att rulla. (Nu är det dags att sätta på ugnen på 250 grader)
5. Rulla degen och skär i lika stora bitar, en för varje bulle. Forma till snygga bullar och lägg dem på en plåt och låt dem jäsa till dubbla storleken. Pensla bullarna med ägg.
6. Baka semlorna gyllenbruna i ungefär 8-9 minuter. När du lyfter dem ska de vara lätta.
7. Låt dem svalna innan du går vidare med fyllningen.
8. Blanda ut mandelmassa med lite mjölk så att det inte är så tjock utan smidigare att arbeta med (och äta). Vispa grädden.
9. Skär ut ett litet lock ur bullen och gröp ur ett lagom stort hål så den rymmer den mängd mandelmassa du önskar. Släng på vispgrädden och locket. Strö gärna på lite florsocker!


Hoppas det smakar!


 Tips! När jag bakade mina bullar jäste dem mer än jag hade väntat mig vilket gjorde dem ganska stora. Jag fick ungefär 10 stycken. När ni rullar dem så kan ni därför tänka på att göra dem ganska små för de blir större än man tänkt sig. Fortfarande gott men man orkar kanske inte riktigt en hel semla vid sådan stor storlek.

 

Kram Pauline!

TACK PAULINE! :)


Sannas kokos- och tranbärsmuffins





Sannas tur att dela med sig av sitt recept! Thank you.

Sannas kommentar: Jag råkade ta 5 dl tranbär (lång och invecklad historia) istället för 3 dl, men det blev ju gott ändå, bara det att en del tranbär liksom ploppade ur bullarna och blev rätt brända i ugnen. Men what the fudge liksom. Jag är ju också så hardcore att jag höftar ju mest på fyllningen. Jag kvalar ut degen och häller på lite flytande margarin och brer ut vilket jag tycker blir lagom. Blandar sen kokos och socker som jag strör över skiten, och sen tranbären då. Mycket smidigare tycker jag.

Mamma tog med sig bullarna till jobbet och alla tyckte de var så goda. Det blir lite wienerbrödskänsla över själva bulldegen, oklart varför. gott, definitivt.



Härliga smarriga bullar fyllda med kokos och sötsyrliga tranbär, 48 st !

Ingredienser:
50 g jäst för söta degar (den röda ni vet!)
4 dl mjölk
2 ägg
Ca 13 dl vetemjöl
200 g rumstempererat smör
4 msk strösocker
1 1/2 tsk hjorthornssalt
Fyllning:
200 g smör
3 dl kokosflingor
3 dl strösocker
3 dl torkade tranbär
1 ägg till pensling


1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Tillsätt lite av mjölken och rör så att jästen löser sig. Tillsätt resten av mjölken, äggen och det mesta av mjölet. Dela smöret i bitar och tillsätt det tillsammans med socker och hjorthornssalt. Arbeta ihop till en deg
2. Låt degen jäsa i 30 min. Blanda smör, kokosflingor och socker till en fyllning. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en degplatta. Fördela och bred ut fyllningen på dem. Strö på tranbären. Rulla ihop degplattorna hårt och skär varje rulle i 24 bitar. 
3. Lägg bullarna i bakformar på en plåt och låt dem jäsa i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna i 225 grader i ca 8 min.
TA-DAAH

Mintchokladtårta med After eight


Ibland får jag och mamma slåss om vem som ska baka. Ne, kanske inte riktigt.
Brorsan hade iallafall fyllt år och för att fira honom bakade hon After Eight kaka. Jag behöver inte säga mer. En kladdigkaka med After Eight. Det kan nästan inte bli bättre. Fy tusan alltså.



Mintchokladtårta med After eight
175 grader i 20min

200 gram ljus choklad
200 gram smör
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl
3 ägg

Glasyr:
25 gram smör
1 dl vispgrädde
20 plattor after eight

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en form med löstagbara kanter ( med smör ).
Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med smöret i vattenbad.
Vispa ägg och socker. Rör ner mjölet i äggsmeten. Tillsätt den smälta smörblandningen och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen utav ugnen ca: 20 min ( kakan ska inte vara helt genomgräddad ).
Låt kakan kallna.
 
GLASYR
Blanda smör, grädde och after eight i en tallrik över vattenbad, det ska smälta. Låt sedan blandningen kallna och bli trögflytande. Bred glasyren över kakan och låt den stelna i kylskåp.
Serveras med ex. vaniljglass!

LYCKA TILL! :D



Bärpaj med vitchokladfyllning


En kväll var det en hockey- och pajkväll. En kväll misslyckades jag totalt med allt som har med bakning att göra. Jag brände sönder den vita chokladen och glömde pajskalet i ugnen. Det var bara att börja om. Här står iallafall den färdiga skapelsen ( den utan misstag ). En otroligt god och lite annourlunda paj. Detta är något för de som tycker att man ska ha bär med motta. Testa! Krämig, söt och smaskig! :D

Bärpaj med chokladfyllning
175 grader i 25 min

Chokladkräm:
150 gram vit choklad
2,5 dl vispgrädde

Pajskalet:
4 dl vetemjöl
2 msk florsocker
1 krm salt
150 gram smör/margarin

Granering:
Bär
Vit choklad

Gör så här

Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med grädden.. Smält ihop på svagvärme ( var försiktigt så inte chokladen bränner fast ). Ställ den i kylen för att svalna.

Blanda samman alla ingredienser till pajskalet. Om den inte vill hålla ihop kan man ha i några droppar vatten. Lägg sedan degen i en plastpåse i kylen i minst 30min. Tryck sedan ut degen i ett pajskal ( 25 cm i diameter ). Nagga den och grädda det sedan i ugnen på 175 grader i ca: 25min.  Låt svalna ( vill man kan man ta ut pajskalet ur formen, jag gjorde det inte ).

Tag ut chokladkrämen ur kylen och vispa upp den med elvisp så att det blir ungefär som lätt vispad grädde. Lägg hälften av bären i botten av pajskalet. Lägg chokladkrämen ovanpå och avsluta med resterande bär och riven choklad.

(Recept: Dansukker)



Hallonmuffins med glasyr




Ibland bakar jag. Ibland bakar jag. Jaa, ibland så bakar jag. Dessa muffins är otroliga. Jag tror att de egentligen skulle vuxit och blivit mer muffinsaktiga, men antingen gjorde jag något fel eller så har vi konstig ugn. Det blev vita kladdkaksmuffins med hallon och glasyr. Det var gott. Det blev succé. Det var fruktansvärt gott.

Hallonmuffins med glasyr
175 grader i 12-15 min

50 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl socker
1 ägg
1 dl crème fraiche
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
2-3 dl hallon, frysta

Glasyr:
100 gram smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
2 tsk vanillinsocker
Röd karamell färg
ev. riven vit choklad


Börja med att sätta ugnen på 175 grader och ta ut smöret så att det blir rumsvarmt.
Vispa sedan ihop smör och socker med en elvisp. Tillsätt creme fraiche och ägget, blanda om.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en egen skål. Blanda sedan i sockersmeten.
Fördela i ca: 16 formar i papper, varva med hallon.
Grädda i nedredelen av ugnen i ca: 12-15 min.
Låt dem svalna.

Rör ihop florsocker, smör, vanillinsockret och karamellfärgen. Bred ut över muffinsarna. Hyvla ev. vit choklad över.

LYCKA TILL! :D

(Recept från receptfavoriter.se)


Daimrulltårta


Återigen får jag tag i en hemmets journal. En guldgruva var gäller recept. Där hittade jag detta underbara recept, såkallat Daimrulltårta. Jag har aldrig varit sådär super mycket för tårtor med sylt och grädde ( dock har jag ändrat den åsikten nu), men för de som känner som jag gjort: ETT PERFEKT ALTERNATIV. Daim, grädde, oboy, socker. MUMS! Simpel att gör och svår att misslyckas med.

Daimrulltårta
250 grader i 5 min

Grundrecept rulltårta:
3 ägg
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 msk vispgrädde
( jag har röd karamellfärg i min )

Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 påse daimkulor / ca: 100 gram daim
2 msk chokladdryckspulver ( förslagsvis oboy )

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Lägg sedan ett bakplåtspapper på en plåt.
Vispa ägg och socker mycket pösigt, man får alltså vispa en stund.
Bland mjöl och bakpulver i en skål och sikta i äggsmeten. Tillsätt grädde och rör ihop.
Bred ut smeten på bakplåtspappret och grädda i mitten av ugnen i 5 min.
Ta bort bakplåtspappret, med kakan på, från plåten och lägg på ett bord eller liknanade. Lägg ett annat bakplåtspapper över och vänd på hela kakan så den hamnar på det rena bakplåtspappret. Dra sedan bort det som varit med i ugnen. Lossnar det inte kan man pensla lite kallvatten på.
Låt svalna under en något fuktad bakduk.

Grovhacka daimen efter eget behag. Vispa grädden.
Blanda daim, grädde och chokladdryckspulver. Bred ut över kakan.
Rulla sedan ihop kakan och vips så har du gjort en rulltårta! :)

( den bör vila minst en timme innan man äter den )

LYCKA TILL!


RSS 2.0