Cupcakes med citron och choklad



Efter att ha fått alldeles lagom mycket bakgrejer i julklapp är känner jag att det är dags att börja utnyttja dem. Jag känner för att avancera. Dessvärre har vi inte några speciellt avancerade ingredienser hemma och det blir till att improvisera ihop ett recept.
Resultat blev enligt min mening alldeles toppen! Saftiga muffins med en härlig smak av vanilj, citron och choklad. Man kan göra sina egna kombinationer, det är det som är så roligt. Men dessa rekommenderar jag! :)



Cupcakes med citron och choklad
15-20 min , 200 grader
1-2 muffinsplåtar

Muffinsen;
75 gram osaltat smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
3,75 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
0,25 tsk salt
2, 25 dl standrad mjölk
2 ägg

Fyllning;
100 gram smör, rumsvarmt
4 dl florsocker
Citronsaft efter behag
En skvätt mjölk

Glasyr;
Smält choklad
Florsocker

Sätt ugnen på 200 grader och fördela formar i en muffinsplåt ( det behövs två stycken ).
Använd en elvisp eller matberedare och vispa ihop smör, socker, mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt på låg fart. Det ska bli finsmuligt.
Vispa ihop ägg och mjölk i en separatskål.
Häll i ca: 3/4 av äggsmeten i mjölskålen och vispa med elvisp eller matberedare på låg värme.
Häll i resterande av äggsmeten och vispa på medelhögvärme till en jämn smet.
Fyll formarna till 2/3 och grädda i ugnen ca: 15-20min. De ska vara fasta!

När sedan muffinsarna svalnar kan man göra fyllning.
Rör ihop smör, florsocker, citronsaft och mjölken efter behag. Smaka av!

Skär sedan ett hål i varje muffins ( spara det du skär ut ! ) och fyll igen med fyllning. Lägg sedan tillbaka det du skar ut som ett lock.

Smält någon form utav choklad och smeta ut över muffinasarna och pudra sedan med florsocker!

VOILA!


Olofs Saffranssnäckor


To be honest, har jag aldrig varit ett stort fan av lussebullar. De är torra och otroligt tråkiga.
Nu är dock motsatsen bevisad! Olof lyckades med sina Saffranssnäckor visa att lussebullar kan vara hur gott som helst. Jag kan inte ens beskriva i ord hur goda de var. Mega saftiga! TESTA TESTA!
Detta är hans recept:


Saffranssnäckor
30 bullar

50g Jäst
150g Smör
250g Kesella
 1 ½ dl Strösocker
2påsar Saffran
1tsk Salt
1,6l Vetemjöl
 100g mandelmassa (MER!)
4msk Vaniljsocker
1 Ägg
 Pärlsocker till garnering

 

Smula jästen i en bunke och lägg sedan i sockret och saltet, blanda. Värm mjölk och smör till fingervarmt (här du lägga i saffranet). Häll lite av degvätskan i bunken och blanda tills jästen har lösts upp, tillsätt sedan resten av degvätskan. 

 Blanda ner kesella (och saffran om du inte redan gjort det). Tillsätt nästan allt mjöl och bearbeta degen till dess att den är smidig. Använd mer mjöl efterbehov. Lät jäsa övertäckt i cirka en timma. 

 Ta upp degen på mjölat arbetsbord och knåda den några minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

 Blanda ihop mandelmassan, smöret och vaniljsockret till fyllningsgegga, snåla inte med ingredienserna eftersom det inte kan bli för mycket. Smaka av för fasiken, det är kanske inte nödvändigt men galet gott!!!!! 

 Dela degen i två delar, kavla ut den ena degen till en rektangel medans den andra degbiten gör nått annat (degar framför tv’n kanske HAHA). Bre på mycket fyllningsgegga och tänk på att fördela den över hela rektangeln. Du kan om du vill lägga i juliga saker så som till exempel juleskum och pepparkaksdeg i bullarna!

Vik ihop degen på längden på längden och packa åt den något. Skär den sedan i 2 centimeter breda strimlor, inte större då blir bullarna jobbigt stora. Tvinna dem sedan (tänk polkagrismönster) och knyt ihop dem. Placera dem sedan på en plåt. Gör sedan samma sak med den andra degen. Låt jäsa i 30 minuter under duk. 

 Pensla bullarna med ägg och ös på med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i åtta till tio minuter (eller tills de börjar få färg). Låt dem sedan svalna lite innan du lägger dem på ett galler för att svalna helt!


Pepparkaksbollar


Allt som  smakar pepparkaka är ljuvligt. Därför var jag bara tvungen att testa att göra chokladbolladbollar med pepparkaksmak. Sannerligen annorlunda. Testa testa testa!

Pepparkaksbollar

150 gram smör
2 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
4,5 msk kakao
2 tsk kanel
knappt 1 tsk ingefära
knappt 1/2 tsk nejlikor
3,5 dl havregryn
1 dl kokos
2-3 msk bryggt kaffe
200 gram marabou mjölkchoklad
krossade Pepparkakor


Börja med att brygga kaffe och sätta ut smöret i rumstemperatur så det blir något mjukare.
Blanda sedan socker och smör, använd med fördel en elvisp.
Blanda i Vaniljsocker och kakao, kanel, ingefära och nejlikor, använd återigen med fördel en elvisp.
Tillsätt sedan havregryn, kokos och kaffe, rör ihop väl förhand.
Rulla till små bollar, ca: 20 st. Sätt in i kylskåpet så de blir kalla.

Smält sedan chokladen i ett vattenbad. Rulla chokladbollarna i den choklad och strö över krossade pepparkakor.

KLART!


RSS 2.0