S & M s Blåbärspaj


Min kära kusin kommer på besök och hade med sig alldeles nyplockade blåbär. De blev till paj. Sommaren är inte slut än!

Blåbärspaj
30 min , 175 grader

Önskad mängd bär ( blåbär )
100 gram smör
1 dl vetemjöl
1 dl socker
3 dl havregryn
lite potatismjöl
sirap
lite brunt farinsocker
lite vaniljsocker

Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Smält sedan smöret.
Blanda ihop vetemjöl, havregryn och socker.
Rör sedan i det smälta smöret så det blir en grynig massa.
Häll bären i en pajform. Strö över lite potatismjöl och sirap. Häll sedan över havregrynsmassan. Strö över lite bruns farinsocker och vaniljsocker.
Grädda i ugnen, 175 grader i ca: 30 min.

Serveras med glass eller vaniljsås!

tips: Receptet var från början med bara vetemjöl, socker, smör och havregryn, och bär såklart.
Vi har lagt till potatismjöl för att bären inte ska bli så vattniga. Sirap för söthets skull. Farinsocker för krispigheten och vaniljsocker för att det är så nedrans gott.


Leilas Tekakor


Igår tyckte jag att jag var värd att öka på min boksamling en aning. Denna gången blev det Leilas underbara receptbok "a piece of cake". Det är sån där charmig bok alla borde ha hemma i hyllan.
Självklart var jag nu då tvungen att inviga den. Jag hittade ett enkelt recept på tekakor. Tekakor är nostalgi.
Receptet var supersimpelt och lätt att följa. Dessutom blev tekakorna alldeles underbara. Mjuka, lagom söta och åhhh..



Leilas Tekakor ( från boken "a piece of cake" )
10min i 225 grader, 30+30min jästid
10 bröd

5 dl mjöl ( med fördel röd, tror jag )
4 dl havregryn
1/2 msk salt
1 msk ljus sirap
150 gram smör
25 gram färsk jäst
8-9 dl vetemjöl special

Värm mjölken så att den blir ungefär 50 grader varm. Jag tänkte fingervarm och lite till, det fungerade!
Häll i havregrynen, saltet och sirapen . Låt blandningen stå och svälla i ca: 20min.
Smält sedan smöret och blanda i. Smula i jästen och blanda riktigt ordentligt.
Tillsätt lite vetemjöl i taget, de ska bli en lös deg.
Jäs degen till dubbel storlek under en bakduk i 30minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i 10 lika stora delar. Kavla ut varje del ca: 1cm tjocka och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa under bakduk i 30 min.
Grädda sedan i mitten av ugnen ca: 9min.

NJUT!!

( äter man inte upp alla på en gång efter att man gjort dem bör man frysa dem nygräddade! )


Marsmuffins



Mamma är skyldig mig godis ( lång historia ) och kommer hem med 100 gram mars. Jag ser möjligheten och knåpar ihop ett muffinsrecept med mars i. Jag ska vara ärlig och säga att det inte blev riktigt som jag tänkt. Men vad spelar det för någon roll? Det är ju insidan som räknas, och de blev goda!!

Marsmuffins
175 grader i ca: 15min

1 ägg
2,5 dl socker
75 gr smör
2 dl mjöl
3 msk maizena
en nypa salt
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
100 gram mars ( chokladbitarna ni vet )

Börja med att smälta smöret och låt det svalna något.
Blanda under tiden ägg och socker.
Ta en ny skål och rör ihop mjöl, maizena, salt, vaniljsocker, bakpulver och kakao. Blanda i det i ägg smeten, gör samma sak med smöret. Fördela Smeten i 12 st formar, med fördel i en muffinsplåt ( ha annars dubbla formar ).  Dela marsarna i 12 delar och tryck i en i varje muffins. Grädda i 15 min 175 grader. De sjunker när de kommer ut!

LYCKA TILL!


Röd vinbärssaft ( en annan variant )


"Sandra, varsågod." Och vips så hade jag 3 liter vinbär i kylskåpet. Det har jag Emma att tacka för.
Jag har fått en fling för att göra saft. Det är så galet mycket godare med hemmagjord saft än med köpt.
Vinbärssaft är faktiskt en av mina favoriter.
Jag fick höra att just denna smakade lite som rabarbersaft, men vad gör det. God syrlig, simpel och läskande!
Try it.


Röd vinbärssaft

2 kg vinbär (ca: 3 liter )
12 dl socker
11 dl vatten
1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft

Skölj av bären.
Koka upp bären och vattnet, låt koka i ca: 10min. Tryck bären mot grytkanten då och då, för att hjälpa dem på traven.
Häll sedan saften i en silställning. Har man ingen sådan går det likabra med en kökshandduk i ett durkslag.
Låt det rinna av ca: 30min.
Mät sedan hur mycket saft det blev och häll i 6 dl socker per liter saft.
Koka upp saften och sockret på nytt. Låt koka ca: 10min.
Skumma sedan av saften, ta bort skummet som bildats vid kokning.
Blanda natriumbensoatet med lite av saften, rör sedan i det i resten.
Häll upp på flaskor.

Tips: Tänk på att inte hälla saften i plastflaskor sålänge den är 100 grader, då smälter plast flaskan..


RSS 2.0