Matklubbens Wienerbröd



Efter att ha fått tipset att testa och baka wienerbröd av en kompis bestämde jag mig för att det var dags. Det är något tidskrävande, men oerhört roligt. Det är lite annourlunda från kladdkaka.. Hehe. Iallafall, så rekommenderas detta recept! Det var enkelt och även om jag gjorde några tabbar så blev de ät bara. Och inte ens mamma kunde hålla sig borta från den andra halvan...

Matklubbens Wienerbröd ( Recept från matklubben.se)

50 g jäst
2½ dl mjölk
1 krm salt
1½ msk socker
1 ägg
Ca 8 dl vetemjöl
250-300 g margarin

Fyllning Vaniljkräm:
2½ dl mjölk
2 msk vetemjöl
2 äggulor eller 1 ägg
1 msk socker
2 tsk vanillinsocker

How to do:Lös upp jästen i den kalla mjölken. Tillsätt salt, socker och ett uppvispat ägg. Rör i så mycket mjöl att degen går lätt att forma.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig med lite mjöl. Spara ca 1 dl av mjölet till utbakningen.

Kavla och vik ut degen till en rektangel 30x40 cm, ca 1 cm tjock. Lägg margarin på 2/3 av rektangeln.

Vid över delen som där inte är margarin på och gör en kvadrat av det. Lägg i kylen och vila i 10 minuter och gör om utkavlingen och margarinet 2 ggr till.

Koka däremellan vaniljkrämen:
Vispa samman mjölken, mjölet, äggulan eller ägget och socker i en kastrull. Låt krämen sjuda under omrörning tills den blivit tjock. Låt den kallna och tillsätt vanillinsockret.

Spandauer:
Kavla ut wienerdegen till en fyrkantig kaka, ca ½ cm tjock. Dela den i fyrkanter 10x10 cm. Lägg vaniljkrämen i mitten av varje fyrkant. Vik upp hörnen mot mitten och tryck till ordentligt.

Vill man kan man grädda dem efter ca 1 timmes jäsning i kylen, eller lägg dem i frysen och tag upp vad man behöver för tillfället och jäs dem ut i rumstemperatur ca 1 timme.

Grädda i mitten av ugnen i 250-275° i 5-8 minuter. När de wienerbröden svalnat något lägg på vaniljsocker utrört i vatten.

Tips: Jag kunde inte hålla mig från chokladen helt, så jag smälte lite choklad i vattenbad ( skål över kokande vatten).. Dessutom behöver man inte vara så petig med alla tider, det fungerade för mig fast jag bara jäste dem i kylen i max 40 min.

Kommentarer

Recepttips, synpunkter eller något annat på hjärtat? :)

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress

Egen blogg?

Författa

Trackback
RSS 2.0