Olofs Saffranssnäckor


To be honest, har jag aldrig varit ett stort fan av lussebullar. De är torra och otroligt tråkiga.
Nu är dock motsatsen bevisad! Olof lyckades med sina Saffranssnäckor visa att lussebullar kan vara hur gott som helst. Jag kan inte ens beskriva i ord hur goda de var. Mega saftiga! TESTA TESTA!
Detta är hans recept:


Saffranssnäckor
30 bullar

50g Jäst
150g Smör
250g Kesella
 1 ½ dl Strösocker
2påsar Saffran
1tsk Salt
1,6l Vetemjöl
 100g mandelmassa (MER!)
4msk Vaniljsocker
1 Ägg
 Pärlsocker till garnering

 

Smula jästen i en bunke och lägg sedan i sockret och saltet, blanda. Värm mjölk och smör till fingervarmt (här du lägga i saffranet). Häll lite av degvätskan i bunken och blanda tills jästen har lösts upp, tillsätt sedan resten av degvätskan. 

 Blanda ner kesella (och saffran om du inte redan gjort det). Tillsätt nästan allt mjöl och bearbeta degen till dess att den är smidig. Använd mer mjöl efterbehov. Lät jäsa övertäckt i cirka en timma. 

 Ta upp degen på mjölat arbetsbord och knåda den några minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

 Blanda ihop mandelmassan, smöret och vaniljsockret till fyllningsgegga, snåla inte med ingredienserna eftersom det inte kan bli för mycket. Smaka av för fasiken, det är kanske inte nödvändigt men galet gott!!!!! 

 Dela degen i två delar, kavla ut den ena degen till en rektangel medans den andra degbiten gör nått annat (degar framför tv’n kanske HAHA). Bre på mycket fyllningsgegga och tänk på att fördela den över hela rektangeln. Du kan om du vill lägga i juliga saker så som till exempel juleskum och pepparkaksdeg i bullarna!

Vik ihop degen på längden på längden och packa åt den något. Skär den sedan i 2 centimeter breda strimlor, inte större då blir bullarna jobbigt stora. Tvinna dem sedan (tänk polkagrismönster) och knyt ihop dem. Placera dem sedan på en plåt. Gör sedan samma sak med den andra degen. Låt jäsa i 30 minuter under duk. 

 Pensla bullarna med ägg och ös på med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i åtta till tio minuter (eller tills de börjar få färg). Låt dem sedan svalna lite innan du lägger dem på ett galler för att svalna helt!


Kommentarer

Recepttips, synpunkter eller något annat på hjärtat? :)

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress

Egen blogg?

Författa

Trackback
RSS 2.0