Julpraliner


Dags för det årligt baket med Emma. Förra julen gjorde vi fyra olika praliner. Vi i nötskal  glömde skriva upp recepten så i år fick det bli improvisation igen.. Men faktum är att träning ger färdighet och de blev riktigt goda detta året. Tänk då nästa år...
Efter en stund på netto valde vi ingredienser som räckte till 4 olika praliner. Here they come ! ( simpla, tänk att vi klarade av att göra dem! )


1. Mörk nutella choklad
Helt klart den chokladpralin med bäst konsistens. Smälter i munnen, en härlig blandning av mörkchoklad och sockrig nutella. Simpla att göra.

ca: 20 st
( Allt är ungefärligt, gå på känsla )

200 gram mörk blockchoklad
50 smör
1-2 msk grädde
1/2 burk nutella
granering: ex. Florsocker, kakao el. krossade nötter

Gör så här:
Börja med att smälta smöret. Dela sedan blockchokladen och lägg i smöret. Rör hela tiden och ha plattan på svag värme om ni inte vill köpa en ny kastrull!
Häll i grädden och nutellan och blanda. Kyl något. T.ex. genom att ställa ut smeten i snön. Sedan är det bara till att rulla och ta valri granering.

2. Bananchoklad
Detta var den choklad vi tyckte minst om. Det berodde på den mörka chokladsmaken. Är man förtjust i mörkchoklad kan det nog bli en riktig hit!

ca: 20 st
( alla mått en ungefärliga, gå på känsla )

1 banan
150 gram mörk blockchoklad
25 gram smör
1 msk grädde
Knäckformar

Gör så här:
Börja med att smälta smöret. Lägg sedan i chokladen i brytna bitar. Svag värme och ständig omrörning. Lägg sedan i grädden och mosad banan. Fördela i knäckformar och kyl!


3. Daimpraliner
Detta var denna som vi hade högst förväntningar på. Förra året var det en klar favorit och årets blev ingen besvikelse. Otroligt söta och antaglige oerhört populära bland barn!

ca: 50-60 st

600 gram marabou mjölkchoklad
100gram smör
2-3 msk grädde
200 gram daim
200 gram vit choklad
Knäckformar

Gör så här:
Börja med att krossa daimen och dela chokladen i småbitar. Placera sedan ut knäckformar.
Smältsmöret och lägg sedan i choklad. Rör hela tiden och ha plattan på svag värme. Häll sedan i grädden. Allra sist lägger man i den krossade daimen och rör om lite granna. Fördela i knäckformarna. Kyl så de blir hårda. Smält vit choklad i ett vattenbad och doppa sedan chokladen i den smälta chokladen.



4. Nutellapraliner
Dessa är oerhört klassiska. De smakar verkligen nutella och kräver ingen större ansträning och blir garanterat goda.

Ca: 20 st
( alla mått är ungefärliga )

1/5 burk nutella
25 gram smör
1 msk grädde
Knäckformar

Gör så här:
Smält smöret och lägg i nutellan. Svag värme och ständig omrörning. Lägg i grädden och låt bli varmt. Fördela sedan i formarna och kyl.



LYCKA TILL OCH GOD JUL! ( glöm inte att läsa gerts juldikt )




Kommentarer

Recepttips, synpunkter eller något annat på hjärtat? :)

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress

Egen blogg?

Författa

Trackback
RSS 2.0